Möjligt att skriva avtal som innebär att framtida krav inte kan riktas

2017-07-03 i Avtal
FRÅGA
Hej,Jag hyrde ett rum via Air Bnb i Spanien nu i somras med en vän. Huset är väldigt gammalt och när vi duschade rann vattnet ut över golvet och vi torkade upp det med handduk och mopp ganska snabbt. Dock klagade grannen som har en butik nedanför på att vatten har kommit igenom taket och vill nu ha pengar för att måla om taket på grund av vattenskada. Jag kan tänka mig att betala en ersättning men hur gör jag får att frånskriva ansvar ifall jag blir anklagad för större skador i framtiden? Det måste ha varit i dåligt skick långt innan.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Din fråga rör skyldighet att betala skadestånd för vattenskada utomlands och möjligheten att träffa ett bindande avtal om att ett ärende är slutligt reglerat. För att besvara frågan kommer jag fastställa gällande rätt och ge förslag på en lösning.

Gällande rätt och lösning

Först och främst så är det inte säkert att det överhuvudtaget finns en skadeståndsskyldighet. Det beror på många faktorer. Det som kan påverka är hur avtalet med airBnB ser ut, om ni har varit vårdslösa (t.ex. om ni spolat vatten på golvet) och vilken kvalitet det varit på lägenheten.

Du har med andra ord flera olika alternativ. Det första alternativet är att bestrida all skuld med följden att den spanska grannen måste stämma dig först i spansk domstol och sedan i svenskdomstol vilket är en ganska omfattande och långdragen process. Det är inte alldeles

klart att grannen kommer vilja göra allt detta.

I svensk rätt så finns det möjlighet skriva avtal om att en skuld är slutligt reglerad. Avtalet bör då innehålla en klausul där det helt enkelt framgår att grannen frånsäger sig rätten att i framtiden rikta fler krav med anledning av händelsen.

Min rekommendation är således att du, om du anser att det inte är klart att skadan beror på er, bestrider skulden och inväntar vad grannen gör.

Det går också mycket bra att skriv ett avtal som innebär att grannen inte kommer rikta några krav mot dig i framtiden. Dock kan det finnas spanska regler som säger något annat och i den frågan råder jag dig att kontakta en spansk jurist.

Svaret blir därmed väldigt kort och det beror på att det finns två enkla lösningar. Antingen bestrid eller skriv ett avtal med grannen.

För kortare uppföljande nås jag på emil.blomqvist@lawline.se

Med vänlig hälsning

Emil Blomqvist
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1509)
2021-07-20 Hur övergår äganderätten till en hund?
2021-07-20 Får en näringsidkare neka en kund på grund av dennes kön?
2021-07-13 Skyldighet att ta emot återbäring av deposition i kontanter?
2021-07-10 Gäller en framtidsfullmakt även efter fullmaktsgivarens död?

Alla besvarade frågor (94159)