Möjlighet till ersättning för brott efter en längre tid

2016-09-22 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
När jag var 14 år gammal blev jag misshandlad av okänd man och blev inlagd på sjukhus samt fick opereras av skadorna. (Fick ett Okbensinplantat). Blev mycket lidande efterhöndelsen, försämrad syn och mått psykiskt dåligt av händelsen. Polisen fick inte tag i gärningsmannen men sa att jag kunde få ersättning. Hade ingen myndig som kunde hjälpa mig med detta så nu när jag själv är det så vill jag söka om ersättning! Är det möjligt efter 6 år? Om man också tar hänsyn till omständigheterna!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Den som drabbats av skada till följd av brott kan ansökan om brottsskadeersättning från staten, 1 § brottsskadelagen (2014:322) (BSL) (här). En ansökan om brottsskadeersättning måste normalt sätt skickas in till Brottsoffermyndigheten inom tre år efter det att brottet begåtts eller det att förundersökningen lades ned, 15 § 1 st. BSL (här). Barn som utsatts för brott har dock alltid rätt att ansöka om brottsskadeersättning till den dag hon eller han fyller 21 år, 15 § 2 st. BSL (här). En ansökan om brottsskadeersättning prövas av brottsoffermyndigheten, 21 § BSL (här).

Du skriver att du blev utsatt för brott när du var 14 år och att det är sex år sedan, du bör således fortfarande ha möjlighet att ansöka om brottsskadeersättning. Mera information om hur du ansöker om brottsskadeersättning hittar du på brottsoffermyndighetens hemsida, http://www.brottsoffermyndigheten.se.

Många har också någon försäkring som ersätter skador vid brott. Det är dock i regel viktigt att man så snart som möjligt efter brottet anmäler sin skada till sitt försäkringsbolag. För uppgifter om vad som gäller för just din försäkring bör du kontakta ditt försäkringsbolag.

Med vänlig hälsning,

Linda Critchley
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2501)
2020-11-30 Vad har man för rättigheter som misstänkt för ett brott?
2020-11-30 Påverkar böter i mitt belastningsregister mina arbets- och resmöjligheter?
2020-11-30 Kan rättsliga principer vara motstridiga?
2020-11-29 Återfall i brott

Alla besvarade frågor (86822)