Misstänkt skattefusk

2017-06-22 i EKONOMI
FRÅGA
Om jag misstänker att en person inte skattar på sin verksamhet, är det något man kan kolla upp?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Om du misstänker att en person inte skattar på sin verksamhet kan du tipsa Skatteverket om skattefusk, följ i så fall denna länk.

Hos privata företag gäller inte offentlighetsprincipen vilket innebär att du inte kan begära ut handlingar på samma sätt som hos myndigheter och kommunala bolag. Däremot ska företag skicka in årsredovisningar till Bolagsverket där deras balansräkning och resultaträkning ska finnas med och på så sätt blir de uppgifterna offentliggjorda. Tanken är med detta är att företagen ska ge en rättvis bild över sin omsättning, se 2 kap 1-3 §§ årsredovisningslagen, här. Du kan således få ta del av årsredovisning, bolagsordning m.m. hos exempelvis Bolagsverket, här, men övriga uppgifter brukar hållas internt inom företaget. Således har du ingen större möjlighet att företa någon utredning på egen hand.

Hoppas att du har fått svar på din fråga,

Med vänliga hälsningar

Sara Ellefors
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?