Min man har två barn, vad har jag för rätt till arv?

2017-03-31 i Särkullbarn
FRÅGA
Hej,Jag är gift med en man som har 2 barn, vad har jag för laglig rätt till arvet när han går bort?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Då frågan rör arv finns bestämmelser kring detta i Ärvdabalken (ÄB).

I din fråga framgår inte att du och din make har skrivit några testamente och jag utgår därför i mitt svar från att testamente inte finns. Då du beskriver barnen som din mans barn så utgår jag i mitt svar från att barnen inte är gemensamma utan så kallade särkullbarn.

Om din make går bort så kan arvet fördelas på två olika sätt.

Då din makes barn är så kallade särkullbarn så har barnen rätt att få ut sina arvslotter direkt (ÄB 3:1). Detta innebär alltså att barnen har rätt till arvet direkt och du har inte i det läget någon rätt till arvet. Dock finns det en regel som innebär att din totala egendom måste vara värd mer än 4 prisbasbelopp vilket i år motsvarar 179 200kr. Om din totala egendom inte överstiger ett värde av 179 200kr har du rätt att få egendom ur din makes arv för att detta tillsammans ska nå ett värde av 179 200kr (ÄB 3:1).

Det finns också en möjlighet för särkullbarnen att inte ta ut sitt arv direkt. Barnen kan i så fall avstå rätten till arv till förmån för efterlevande maka (ÄB 3:9). Om barnen väljer att göra på det sättet så får du ta över arvet efter din make med så kallad fri förfoganderätt. Fri förfoganderätt innebär att du får använda egendomen men inte testamentera bort den. Barnen kommer i detta fallet istället att få ut sitt arv vid din bortgång.

Sammanfattning

Särkullbarnen har som huvudregel rätt att få ut sitt arv direkt. Om dina tillgångar understiger 179 200kr har du dock rätt att få en så stor del av arvet att du når upp till det beloppet, om det är möjligt. Särkullbarnen kan också välja att avstå sitt arv till förmån för dig och i så fall har du rätt till arvet men barnen har rätt till arvet efter din man när du går bort och du får därför inte till exempel testamentera bort egendomen.

Hoppas att detta gav svar på din fråga!


MVH
Lisa Andersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (1223)
2021-09-18 Särkullbarns rätt till arv
2021-09-17 Kan mammas särkullbarn ärva pappas egendom?
2021-09-14 Vad händer om en make dör och har särkullbarn?
2021-09-14 ​Kan den efterlevande maken/makan bo kvar i det gemensamma huset när det finns särkullbarn?

Alla besvarade frågor (95739)