Min fru har fått ett suspekt brev. Jag misstänker att det är bedrägeri. Vad ska jag göra?

FRÅGA
Min fru har fått ett suspekt brev från en advokat i London som påstår att det finns ett arv från en avliden släkting i London att hämta ut. Jag tror och anser att det är ett bedrägeri men vet inte hur man skall gå vidare? Troligtvis polisanmälan enligt mig? Företaget finns enligt internet och även personen i fråga. Det är i mina ögon väldigt lätt att kopiera. Det handlar enligt han om nio miljoner femhundratusen Brittiska pund. Vad göra? Är det polisanmälan?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Jag kommer att kortfattat gå igenom vad bedrägeri är, och ge råd om vad du kan göra nu.

Bedrägeri

Bedrägeri regleras i Brottsbalken 9 kap 1 § st 1 (här). Bedrägeri karaktäriseras av att gärningsmannen vilseleder sitt offer till en disposition som innebär en omedelbar förmögenhetsöverföring. Det måste finnas ett samband (adekvat kausalitet) mellan vilseledandet och överföringen. Ett exempel på bedrägeri är om gärningsmannen förfalskar en faktura så att en person som inte är skyldig en pengar ändå ger gärningsmannen pengar.

I ditt fall förmodar jag att varken du eller din fru har kontaktat personen och inte heller fört över pengar. Det har därmed inte skett något fullbordat bedrägeribrott. Dock är både försök och förberedelse till bedrägeri straffbart, se Brottsbalken 9 kap 11 § st 1 (här). Om man exempelvis skickar ett brev för att vilseleda personen att föra över pengar kan det vara försök till bedrägeri.

Vad du kan göra nu

Om du misstänker att brevet är ett bedrägeriförsök rekommenderar jag starkt att du kontaktar polisen för vidare rådgivning. Du kan göra en polisanmälan, och polisen uppskattar säkert att få tips om bedrägerier. Om det suspekta brevet är ett bedrägeriförsök är det sannolikt fler som blivit drabbade.

Om du har fler frågor kan du ringa till Lawlines telefonrådgivning. Telefonnumret är 08-533 300 04, och telefonrådgivningen har öppet måndag–fredag kl. 10.00–16.00.

Vänligen,

Jenny Hedin
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Denna typ av "papperbrevsarv" kommer lite då och då och är ingenting annat är "Advance fee scam", där du (eller din fru) lockas med något mycket värdefullt, men för att få detta behöver hon först betala en administrativ kostnad (oftast inte så stor), när hon svalt det betet, så kommer nästa avgift (lite större) som sigillavgift eller liknande och så duggar det på fram till den tidpunkt det går upp för din fru att hon blivit lurad och att det aldrig funnits något arv. Oftast initieras dessa bedrägeriförsök utifrån ett efternamn på en påhittad avliden och att eftersom din fru heter samma sak, så har advokaten bestämt att det måste vara hon som är arvtagerska (och det oavsett om det handlar om ett extremt vanligt efternamn som "Eriksson" eller mer ovanligt namn) Se exempel De påhittade advokatbyråerna brukar husera i UK eller Spanien Exempel: https://www.internetsweden.se/wp-content/uploads/2011/09/oraiiyeabogados.jpg https://www.hd.se/2012-07-12/bedrageri-per-brev Mvh Peter Forsman | peter@internetsweden.se
2019-02-22 14:05
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bedrägeri och annan oredlighet, 9 kap BrB (288)
2019-05-19 Kräva hyra som hyresgästen ej kan betala
2019-05-05 Har jag gjort mig skyldig till försäkringsbedrägeri?
2019-04-28 Eventuellt bedrägeriförsök vid behandling. Vad gäller juridiskt?
2019-04-27 Utpressning att hota om att sprida nakenbilder

Alla besvarade frågor (69196)