Måste sambon till ett dödsbo köpa ut mig som dödsbodelägare ur bostadsrätten innan vi avvecklar dödsboet?
Hejsan,
Jag har en fråga gällande arvskifte. Vi är tre dödsbodelägare som har ärvt 50 % av en bostadsrätt (dödsboets sambo äger den andra hälften). Vi vill gå vidare med arvskiftet dvs föra över pengar från bankkonto etc. Tanken är att sambon ska köpa ut vår del. Vi undrar om vi måste klirra lägenheten innan arvskiftet så att pengarna kommer in på dödsboets konto och sedan delas lika mellan oss, eller kan pengarna sedan gå in på våra respektive dödsbodelägares konton?
Tack på förhand!
Med vänlig hälsning,
Z
Lawline svarar
Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
Till att börja med bör det konstateras hur ett dödsbo avvecklas. Avveckling av dödsbo är inte i detalj reglerat i lag varvid det som utgångspunkt är upp till er som dödsbodelägare att avveckla dödsboet på det sätt som kan anses lämpligast. Det finns förstås en del förhållningsregler och i ert fall bör bl.a de skattemässiga reglerna beaktas. Ett dödsbo är nämligen skattemässigt avslutat först när dödsboets alla tillgångar är avslutade, d.v.s. uppdelade och överförda.
Sambon till den bortgångne och ni som dödsbodelägare företräder dödsboet under boutredningen, 18:1 ÄB. Att dödsboets alla tillgångar ska vara avslutade innan dödsboet kan avvecklas innebär inte att tillgångarna ska vara omsatta i likvida medel. Med andra ord har ni två möjligheter.
1. Ni fördelar den avlidnes tillgångar efter upprättad bouppteckning och avvecklar sedan dödsboet. Efter att dödsboet har avvecklats gör ni om ägarförhållandet till bostadsrätten genom att den bortgångnes sambo överför pengar till er motsvarande 50 % av bostadsrättens marknadsvärde.
2. Den bortgångnes sambo överför pengar till dödsboet motsvarande 50 % av bostadsrättens marknadsvärde innan dödsboet avvecklas. Ni fördelar sedan de likvida medlen er emellan och avvecklar därefter dödsboet.
I samband med att ägarförhållandet till bostadsrätten förändras ska bostadsrättsföreningen kontaktas för att de ska kunna justera ägarförhållandet. För att göra förfarandet så smidigt som möjligt rekommenderar jag er att använda er av alternativ nummer två för att bostadsrättsföreningen inte ska behöva justera ägarförhållandet vid två tillfällen.
Sammanfattningsvis kan sägas att ni har möjlighet att själva besluta om ni vill överlåta er andel i bostadsrättsföreningen till sambon innan eller efter dödsboets avveckling. Anledningen till att jag skriver "andel i bostadsrättsförening" är för att man inte har äganderätt till en bostadsrätt (detta trotts att man vid försäljning antecknar "ägarandelar" vilket alltså kan tyckas motsägelsefullt). Det är bostadsrättsföreningen som äger bostadsrätten men upplåter nyttjanderätt till bostaden för den/de som innehar andelar i föreningen. Gemene man brukar uttrycka att man "köper" en bostadsrätt vilket alltså inte är ett juridisk korrekt begrepp, man borde i stället skriva att man förvärvat andel i en bostadsrättsförening med nyttjanderätt till viss bestämd bostad. Observera att detta enbart var ett förtydligande till första meningens uttryckssätt och således inget ni behöver fundera mer över. Det ni behöver veta är att ni själva kan välja när ni vill att den bortgångnes sambo ska "köpa ut" er från bostadsrätten, det kan med andra ord ske såväl före som efter avveckling av dödsboet.
Jag hoppas att mitt svar var till er hjälp!
Med vänlig hälsning,