Måste man visa legitimation för att få köpa energidryck?

2019-05-11 i Avtal
FRÅGA
Hejsan, måste man visa legitimation på energidryck när man tydligt är över 15 men under 30? Jag vart nekad att köpa energidryck häromdagen för jag var under 30 och inte hade legitimation, jag hade körkortet i bilen och bilnyckeln med mig samt visade upp mitt bankomatkort som är vuxenvariant som man inte kan ha under 18 år. Samt att kassörskan sa att min kompis fick köpa dom åt mig?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig med din fråga till Lawline!

I svensk rätt är avtalsfrihet huvudregeln. Detta innebär att en part fritt får bestämma om denne vill ingå ett avtal. Därför bestämmer butiker själva om de vill införa ett försäljningsförbud av energidryck till barn under 15 år. Väljer butiken att införa ett sådant försäljningsförbud kan de även komma att be kunder att uppvisa en giltig ID handling som bekräftar att kunden är över 15 år. Butiken har rätt att neka en person att köpa energidryck om denne inte kan styrka att denne är över 15 år.

Du är inte tvungen att visa legitimation men om butiken har en åldersgräns på köp av energidryck har de också friheten att kräva uppvisande av legitimation för att köpet ska kunna genomföras. Om du då inte kan uppvisa giltig legitimation riskerar du att köpet nekas.

Hoppas du fick svar på din fråga. Om du har några fler frågor eller funderingar är du välkommen åter.

Med vänliga hälsningar,

Ava Setayesh
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1328)
2020-07-31 Svarsblankett juridiskt bindande?
2020-07-31 Kan jag ge bort pengar som jag fått av min mamma till vem jag vill?
2020-07-31 Vad säger avtalet?
2020-07-30 När upphör ett tidsbegränsat avtal med uppsägningstid att gälla om jag säger upp det i förtid?

Alla besvarade frågor (82555)