Måste jag vittna mot mitt barn?

2017-10-26 i Vittna
FRÅGA
Min son och min man blev osams under gräl för ett tag sedan. Resultatet är att sonen nu har blivit kallad till rättegång för olaga hot. Och min man, d.v.s. hans pappa är kallad av åklagaren som vittne /målsägande, trots att han sa till polisen att han inte ville driva det vidare. Det är åklagaren som kallat min man. Kan rätten tvinga min man att vittna mot sitt eget vuxna barn?
SVAR

Hej

Tack för att du vänder dig till Lawline!

Utgångspunkten är att man har en absolut skyldighet att vittna inför domstol efter kallelse. I brottsmål må emellertid en närstående till den tilltalade inte avlägga ed för att vittna, se 36 kap. 13 § rättegångsbalken. På grund av att regeln innehåller ordet "må", betyder det att den närstående är fri att välja om han eller hon vill vittna. Detta undantag från vittnesplikten beror på att det finns en konflikt mellan plikten att berätta sanningen och den naturliga viljan för det närstående vittnet att hjälpa den anhöriga. Det borde räcka med att din man kontaktar åklagaren och reder ut dessa frågetecken innan den förestående rättegången. Det är svårt att bevisa brottet olaga hot utan vittnesförhör under ed eller skriftliga bevis.

Hoppas du fick svara på din fråga!

Bästa hälsningar

Ahmet Ercin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Vittna (205)
2021-09-22 Måste ett vittne avlägga vittnesed i samband med vittnesmålet?
2021-08-27 Vittna under ed
2021-07-28 Vilka uppgifter kan socionomer lämna ut till rätten?
2021-06-17 När får läkare vittna?

Alla besvarade frågor (95781)