Måste jag som arvtagare betala en skuld nu när dödsboet är skiftat?

Hej.

Min mor gick bort för 1,5 år sedan och efter begravningskostnader fanns 5000 kr kvar i dödsboet och skifte skedd. Nu över ett år senare har det inkommit skuldkrav från vårdgivare på 1400kr.

Är jag som dödsbodelägare skyldig att betala detta nu?

Med vänlig hälsning,

Anders

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Som utgångspunkt ska skulder betalas även om ett dödsbo redan är skiftat. Det undantag som finns är om skulden hunnit bli preskriberad eller om man gjort en kallelse på okända borgenärer via Kronofogden. Jag utgår nedan från att en sådan kallelse inte har skett och utreder istället om preskription kan ha inträffat och om det inte skett, vem som ska betala skulden.

Preskription

Skulder preskriberas som utgångspunkt tio år efter att de tillkom om det inte skett preskriptionsavbrott dessförinnan. För fordringar som avser tjänster som en näringsidkare har tillhandahållit en konsument gäller istället en preskriptionstid på tre år (2 § preskriptionslagen). Detta innebär förmodligen, beroende på när skulden uppkom, att det skuldkrav som inkommit från vårdgivaren inte är preskriberat ännu utan ska betalas. Om skulden uppkom för mindre än tre år sedan har preskription inte skett. Om den uppkom för mindre än tre år sedan beror det på om det skett preskriptionsavbrott t ex genom att vårdgivaren påmint om skulden.

Utifrån din fråga utgår jag från att skulden ännu inte har hunnit preskriberats utan att denna kvarstår och ska betalas. Frågan är då vem som ska betala.

Vem ska betala?

Om det framkommer att den avlidne, i detta fall din mor, har skulder kvar efter att dödsboet har skiftat så ska skiftningen gå åter (21 kap. 4 § ÄB). Det innebär att du som dödsbodelägare ska betala tillbaka din andel i boet för att täcka skulden. Om du är ensam dödsbodelägare så ska du betala tillbaka de 1 400 kronorna. Om ni istället är t ex två personer som fått lika stor del av dödsboet var ska ni betala tillbaka 700 kronor var. När skiftet går åter ska du/ni också göra en tilläggsbouppteckning där denna skuld redovisas per dödsdag.

Ett alternativt förfaringssätt om du inte tror att det finns fler skulder är att du bara betalar skulden utan att formellt låta denna del av skiftet gå åter och då inte heller genomför en tilläggsbouppteckning.

Hoppas det var svar på din fråga!

Vänligen,

Hanna RappmannRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Bouppteckning och arvsskifte? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000