Måste jag betala mer för en parkeringsplats än vad som står i avtalet med min bostadsrättsförening?

2017-10-24 i Avtal
FRÅGA
Hej! Jag hyr en garageplats i min bostadsrättsförening. När jag tecknade kontraktet fick jag information om att hyran var 350 kr/månad. Denna information står också i mitt kontrakt som tecknades 2015-01-01. Igår fick jag en faktura från föreningen på 9 300 kr med hänvisning till att jag betalat fel hyra p.g.a. en felaktig skrivning i avtalet. Föreningen menar att hyran skulle ha varit 660 kr/månad. Jag krävs nu på 30 månaders mellanskillnad. Har föreningen rätt att göra såhär trots att jag har ett kontrakt på 350 kr/månad?
SVAR

Hej!

Tack för att du valt att ställa din fråga till Lawline. Om du vill att någonting ska kompletteras eller förtydligas är du välkommen att publicera en kommentar, alternativt mejla marcus.backstrom@hotmail.com.

En mycket djupt rotad allmän rättsprincip är att avtal ska hållas (lite tjusigare uttryckt "pacta sunt servanda"). Utgångspunkten i en avtalsrelation är alltså att båda parter ska prestera det som står i avtalet eller överenskommits muntligen. I speciella fall kan avtalsinnehåll ändras efter domstolsprövning, exempelvis om den summa som ska betalas är av ocker-karaktär.

I ditt fall vågar jag dock påstå att det juridiskt sett är uteslutet att du är skyldig att betala någonting mer än vad som avtalats (under förutsättning att det rätt och slätt står i kontraktet att avgiften är 350 kr/månad). Bostadsrättsföreningen har ingen hållbar rättslig grund för sitt krav och vid en tingsrättsprövning är jag i princip säker på att du skulle dra det längsta strået.

Min rekommendation är således att du informerar föreningen om att du betraktar det månadsbelopp som står i kontraktet som gällande och att föreningen, om det ska bli tal om någon framtida höjning, måste säga upp avtalet och omförhandla det med dig.

Med vänlig hälsning,

Marcus Bäckström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1533)
2021-09-14 Tilläggsavgift för fel bevis på rätt till studentrabatt
2021-09-07 Har en annonssajt rätt att neka annonsering?
2021-09-06 Har du rätt att få tillbaka pengar om du har glömt stänga av parkeringen?
2021-09-05 Konsument som vill utnyttja sin ångerrätt eller häva ett köp

Alla besvarade frågor (95698)