Måste jag betala hyra om jag är 18 år och bor hos mina föräldrar?

2017-05-12 i Underhåll
FRÅGA
Hejsan jag har en fråga Jag är en tjej på 18 som ska ta studenten och har fått ett jobb över sommaren samt att både mina föräldrar har ej någon inkomst.Så min fråga är kommer jag få behöva betala hyra eller räknas jag fortfarande som "barn"?Tack för svar
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline.

Det är vanligt att personer som är 18 år fortfarande bor kvar hos sina föräldrar i några år. Vissa bor kvar hos sina föräldrar tills de exempelvis gifter sig eller hittar en partner medan andra flyttar så fort de blivit 18 år. Oavsett hur gammal du är så kommer du alltid att vara dina föräldrars barn och du kommer att ärva dina föräldrar när de avlider eftersom du är deras barn.

Man behöver dock tänka på att när man fyller 18 år så är man enligt lagens mening inte längre ett barn. Dina föräldrar har vårdnaden över dig och är skyldiga att ta hand om dig på bästa sätt tills du blir 18 år. Att en förälder har vårdnaden över ett barn innebär att föräldern har ett juridiskt ansvar över barnet. När du har fyllt 18 år så blir du myndig och då kan inte dina föräldrar längre bestämma över dig eftersom de inte längre har vårdnaden över dig.

Det här betyder att föräldrar måste försörja sina barn tills barnen fyller 18 år. Om barnet har fyllt 18 år men går fortfarande i grundskolan eller gymnasiet så måste föräldrarna fortsätta försörja barnet tills barnet blivit klar med skolan. Om barnet har fyllt 21 år men går fortfarande i grundskolan eller gymnasiet så behöver föräldrarna inte längre försörja barnet. Det här gäller bara om barnet går på grundskolan eller gymnasiet. Det gäller inte om barnet går på högskola eller universitet.

Eftersom du har fyllt 18 år och kommer att ta studenten så innebär det att du till sommaren kommer att vara klar med din gymnasieutbildning och skolan. Det här betyder att du kommer att behöva betala hyra, mat och annat ifall du fortfarande bor hos dina föräldrar och de kräver att du betalar.

Om du väljer att fortsätta studera på universitet eller högskola så kan du söka bidrag och eventuellt lån om du vill hos CSN. Om du inte vill fortsätta studera på universitet eller högskola så kan du söka hjälp hos socialtjänsten om du inte har råd att betala dina föräldrar. Det är bra att du har lyckats fixa ett sommarjobb för då kanske du kan försöka se om arbetsgivaren kan tänkas låta dig jobba kvar även efter sommaren.

Konsumentverket har på sin hemsida räknat ut hur mycket en 18-åring som fortfarande bor kvar hos sina föräldrar ungefär ska betala. Men det som konsumentverket säger är ju endast ett råd. Det finns ingen lag som säger hur mycket en 18-åring som bor hos sina föräldrar ska betala. Du och dina föräldrar kan komma överens om hur mycket du ska betala eller om du överhuvudtaget behöver betala.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Mvh

Marie Gergy
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?