Måste hyresavtal vara skriftliga?

2017-08-23 i Hyresavtal
FRÅGA
Finns det något bäst före datum på namnunderskrift? Ärendet: På ett hyresavtal skulle två namnunderskrifter skrivas under. Min och min hyresgäst. Eftersom att min hyresgäst inte va hemma skrev jag under båda och lämnade dom i brevinkastet, detta skulle hyresgästen skriva under och posta omgående. Detta skedde för två månader sedan och jag har inte fått något avtal. Detta va ett förlängt hyresavtal då hyresgästen redan hyrt av mig i ett år. Det gamla avtalet gick ut 02-07-17. Vad gäller? kan jag be hyresgästen flytta omedelbart? eller har personen i fråga rätt att bo kvar eftersom att den ev har skrivit under men ''bara glömt bort att skicka'' avtalet.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Sammanfattningsvis kan du alltså inte köra ut gästen för att du inte har fått tillbaka din kopia av hyresavtalet. Det finns inget bäst-före-datum på hyreskontrakt. Om ni har kommit överens om att förlänga hyresavtalet har gästen rätt att bo kvar. Däremot bör du för att slippa problem framöver ligga på för att få hyresavtalet signerat.

Hyresavtal behöver inte vara skriftliga för att vara giltiga. Även muntliga avtal innebär att hyresgästen har en skyldighet att betala hyra mot att hyresvärden bistår med boende. Detta framgår av 12 kap. 2 § jordabalken.

Att din hyresgäst inte har skrivit under avtalet innebär därmed inte det inte finns något avtal eller att ni inte har några skyldigheter gentemot varandra. Eftersom du som hyresvärd genom att skriva under ett nytt avtal visat att du vill att avtalet ska förlängas och din hyresgäst har bott kvar och, utgår jag ifrån, fortsatt betala hyran så verkar er gemensamma avsikt vara att avtalet ska förlängas.

Ett skriftligt avtal som båda skrivit under är framförallt bra i bevishänseende. Om det skulle bli tvistigt vad som gäller väger ett skriftligt avtal tungt som bevis på vad ni kommit överens om. Min rekommendation är därför att du ligger på din hyresgäst om att skriva under det nya hyresavtalet, om ni inte bor alltför långt ifrån varandra kan ni träffas och få det snabbt gjort. På så sätt uppstår inga tveksamheter om vad som gäller i er hyresrelation.

Henrik Ärnlöv
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1618)
2021-09-20 Har hyresgästen besittningsskydd i ett vanligt bostadshus?
2021-09-19 När brukar man betala hyra?
2021-09-17 Får hyresavtalet villkora att hyresgästen ska ersätta alla skador som uppstår på lägenheten?
2021-09-16 Ångra uppsägning av hyresrätt

Alla besvarade frågor (95746)