Måste ett inkassobolag visa ursprungsfakturan?

2019-06-07 i Inkasso
FRÅGA
Hej!Håller på o tjafsa m Sergel om skulder på teleräk till Telia som tydligen KF "gett utslag" för 1997. Inget jag minns ens. Bestred verkställighetskrav senast nu i feb o hävdade preskription. Idag fick jag beslut om avslag pga Sergel påstår sig skickat ut påminnelser mm totalt 33 ggr genom åren o aldrig fått brev i retur. Pga div orsaker bla mkt sjukhusvistelser o min bostad (hyr) tyvärr inte funkat:funkar för mig att bo i de senaste 6-7 åren pga mina funktionsnedsättningar mm, så har jag fått flacka runt hos vänner o bekanta i väntan på få bostadsanpassning. (Fick avslag 201/6 o ansökte igen nu i mars o väntar besked). Finns fler anledn till att jag inte "behöver" hålla koll på nån post.Nu till frågorna:Jag har för mig, att när ngn tar över ett avtal/skuld och sen ska driva in den så är de skyldiga att visa själva ursprungsfakturan/orna, dvs Telias faktura/or i detta fall. När jag bestred kravet från KF första ggn hösten -18, så bad jag få se dessa fakturor från Telia som Sergel sk tog över 1997 för jag minns inte ett dugg av detta.Men detta har varken Sergel el KF nämt en bokstav om än utan påstår bara att skulden inte är preskriberad pga dessa 33 sk påminnelser till folkbokföringsadressen vartannat år i 21 år.Kan man hävda och kräva, att inkassobolagen är skyldiga att kunna visa kopia av ursprungsfakturan till skulden?Vilket/a kapitel o paragraf är det som gäller i dessa fall? Tacksam för råd!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

För fakturor, såsom en telefonräkning, görs en analog tillämpning av reglerna om enkla skuldebrev i 3 kap. skuldebrevslagen. Ett enkelt skuldebrev, och då likväl en faktura som i ditt fall, är inte bärare av fordran och inte heller ett värdepapper. Motsatsen till ett enkelt skuldebrev är ett löpande sådant, vilket är det vanliga när du lånar pengar av en bank. Ett löpande skuldebrev är ett värdepapper som måste visas upp för att ha rätt att ta betalt.

Då ett enkelt skuldebrev (fakturan i ditt fall) inte är bärare av fordran, inte är ett värdepapper som behövs för att kräva betalt, har inkassobolaget tyvärr heller ingen skyldighet att uppvisa ursprungsfakturan till dig.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Dennis Lavesson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?