Måste ett gatukök skriva ett korvskinnet innehållet fläsk?

2019-05-22 i SKADESTÅNDSRÄTT
FRÅGA
Hej! Jag behöver hjälp med vad jag ska göra och hur jag ska gå tillväga. Jag har under en lång tid ätit på ett gatukök i staden där jag bor. På deras meny står det uppradat deras olika typer av hamburgare samt deras korvar. Jag äter av bland annat religiösa skäl inte fläskkött och brukar därför alltid köpa deras kycklingkorv eller lammkorv. När jag var där senaste gången under en tid då jag inte vanligtvis äter där så jobbar en person som jag inte känner igen. Jag säger till honom att jag vill ha kycklingkorven varpå han informerar mig om att alla deras korvar har skinn av gris och att korven därmed är 25% gris. Jag blir upprörd och frågar om hur jag aldrig kan ha fått den informationen innan och varför det inte står så på menyn. Han säger då att han alltid informerar kunder om att ingen korv är utan gris men att de andra kanske inte gör det.Jag är otroligt förbannad och tycker att de SJÄLVKLART måste informera kunder detta, antingen muntligt eller att de skriver de på menyn. Vad kan jag göra nu??Mvh
SVAR

Hej och tack för din fråga till Lawline!

Jag beklagar det som hänt. Dessvärre har restauranger ingen juridisk skyldighet att meddela att en produkt innehåller fläsk, även om man kan tycka att det borde finnas en moralisk skyldighet att göra så.

14 ingredienser/råvaror/livsmedelsgrupper som orsakar flest allvarliga överkänslighetsreaktioner har särskilda märknings- och informationskrav, här listade av Livsmedelsverket. Dessa ingredienser måste alltid utmärkas/varnas om. Dessa är t. ex ägg, gluten, jordnötter, fisk etc. Fläskkött är inte en av dem ingredienserna/livsmedelsgrupperna.

Gatuköket har alltså inte gjort något juridiskt fel och därför kan du inte inleda någon juridisk process mot gatuköket. Jag tycker dock du kan förklara för gatuköket att det är respektlöst mot människor som inte äter fläsk av religiösa skäl att inte vara tydliga med att alla korvars skinn är gjorda av fläskkött.

Emil Duberg
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (596)
2020-05-24 Skadeståndsansvar för avverkande av skog
2020-05-15 Besvarar Lawline skoluppgifter?
2020-05-02 Utomobligatoriskt skadestånd
2020-04-30 Bedrägeri via BankID

Alla besvarade frågor (80219)