Måste en båt vid köp omedelbart övergå i köparens besittning?

2021-06-30 i Avtal
FRÅGA
Hej.Jag ska köpa en segelbåt och den behöva ligga kvar på säljarens båtplats drygt 1 vecka innan jag får en egen plats.På standardköpeavtalet står det."För att båt och utrustning ska bli köpares egendom får de inte stanna kvar på plats som disponeras av säljaren").Hur bör jag agera?Räcker det att jag åker ut med båten direkt efter köpet, fotograferar den på annan plats och återvänder till säljarens båtplats?Ev. skriva löneavtal på båtplatsen med säljaren.Tack på förhand
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Formuleringen "för att båt och utrustning ska bli köparens egendom får de inte stanna kvar på plats som disponeras av säljaren" härrör antagligen ur ett sakrättsligt perspektiv där det i huvudregel krävs att egendom kommit i den nya ägarens besittning (tradition) för att vara skyddad från säljarens borgenärer i händelse av utmätning.

Ni, avtalsparter, disponerar själva över köpeavtalets utformning och det kan därför vara en idé att stryka den ifrågavarande avtalsbestämmelsen, eventuellt ersätta den med en annan, i er situation lämplig formulering, i stil med att egendomen blir köparens från och med undertecknande av avtalet, i syfte att undvika eller förekomma eventuell tvist huruvida båten varit på säljarens båtplats eller inte och inte minst för att bespara dig besvär. Avtalet gör dig då civilrättsligt rättmätig ägare av båten och ej möjligt att frånhändas dig av säljaren. En situation kan emellertid göra att båten frånhänds dig. Faller det sig olyckligt och säljaren har borgenärer som gör anspråk på båten kan sakrätten medföra att borgenärerna ändå har rätt till båten (s.k bättre rätt) såvitt båten inte verkligen övergått i din besittning. Sistnämnda är ett juridiskt tekniskt begrepp som i korthet innebär att du ska ha full rådighet över egendomen, vilket du inte har om båten finns på en båtplats som disponeras av säljaren.

Hälsningar,

Pontus Fridén
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1546)
2021-10-24 Får ett företag höja priset på en vara för att det är konkurrenten som vill köpa den?
2021-10-24 Kan affärer neka kontanter?
2021-10-18 Försäljningserbjudanden på sociala medier
2021-10-18 Ångra villkorat köp i butik

Alla besvarade frågor (96509)