Måste ägaren till en bil ange vem som framfört bilen vid fortkörning?

2019-10-01 i Trafik och körkort
FRÅGA
Hej! Jag och min mor åkte i hennes bil. Jag körde och fick en tiaattack (liten propp i hjärnan). Jag blev tillfälligt förvirrad och körde för fort, blev fotad av fartkamera. Jag blev sedan inlagd för observation på sjukhus. Nu har min mobil mor fått brev från polisen där de vill ha uppgifter på förare och uppgiftslämnare. Måste hon lämna uppgifterna då hon var med i bilen?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Hur drabbas ägaren till en bil när någon annan fotograferas för fortkörning med bilen?

Det är polisen som ansvarar för att utreda fortkörning som registreras av fartkameror. Vid fortkörningsböter är det endast bilens förare som kan bötfällas, vilket innebär att du i egenskap av bilens ägare endast kan bötfällas om det var du själv som körde vid tillfället för överträdelsen. Om polisen under sin utredning inte lyckas identifiera föraren, skickas en förfrågan till fordonets ägare om vem som har kört fordonet vid tillfället för fortkörningen. Det finns då inte något krav på att bilens ägare måste uppge vem det är som har kört bilen, och det kan då bli svårt för polisen att komma vidare i sin utredning.

Sammanfattningsvis kommer ägaren till bilen, din mor, inte att kunna straffas för att någon annan har kört för fort med hennes bil, och hon har inte heller någon skyldighet att uppge vem det är som har kört vid tillfället.

Hoppas att du fick svar på din fråga och god bättring!

Vänligen,

Felicia Fredin
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (741)
2020-07-11 Kan körkortet återkallas vid medverkan till olovlig körning?
2020-06-30 Kan jag övningsköra med en handledare som ännu inte blivit godkänt för att köra med mig?
2020-06-30 Vad händer om man inte betalat fortkörningsböter?
2020-06-30 Kört bil med ogiltigt körkort - vad händer?

Alla besvarade frågor (81800)