Man har alltid rätt att få ut sin laglott

Hej Lawline! Min mamma bor i ett hus på landet och huset är färdigbetalt. Hon är inte gift och har ingen sambo och jag är enda barnet. Nu finns det en risk att hon skrivit testamente att en viss pellejöns ska få ärva huset. (Mamma är väldigt godtrogen och naiv) Hon har inga bankmedel eller andra värdesaker utöver huset. Nu undrar jag hur det blir med min laglott? Finns det något sätt jag kan få ärva huset i alla fall? Vad händer om pellejöns har skulder? Kan jag "köpa loss" huset? Mvh orolig dotter

Lawline svarar

Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga.

Din laglott är halva din arvslott, i ditt fall halva din mammas kvarlåtenskap (7 kap. 1 § ärvdabalken). Allt utom laglotten kan man testamentera bort, vilket innebär att du alltid har rätt att få ut hälften av värdet i din mammas kvarlåtenskap. Om din mamma testamenterar bort hela sitt hus kan du klandra testamentet för att få ut din laglott (7 kap. 3 § ärvdabalken).

Om du inte vill äga huset ihop med testamentstagaren så får någon av er köpa ut den andre. Om testamentstagaren har skulder finns det en risk att kronofogden mäter ut huset och säljer det, men det beror på hur stora skulderna är (se 8 kap. 8 § utsökningsbalken). Om så skulle ske så har du rätt till ersättning för din del av fastigheten.

Hoppas du har fått svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,

Rebecca AxelssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Laglott? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000