Makes rätt till arv vid särkullbarn

2017-08-28 i Särkullbarn
FRÅGA
Hej,jag har i gåva fått pappas föräldrar hem. Jag är gift, min man har ett barn, innan vi gifte oss och jag har ett,alltså inga gemensamma barn,. Nu bygger vi ett litet atterfallshus på tomten, som endast är värderad till 73 000 kr. Saken är den att min make betalar hela bygget som nu kommer att bli mer värt. Men jag står som ensam ägare. Hur blir det om jag avlider? Vi har inget skrivit,. Kommer min son att ärva om jag avlider eller tillfaller det min make?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Enligt arvsordningen är det ditt barn som har bäst rätt till arv, se 2 kap 1 § ärvdabalken. Enligt 3 kap 1 § ärvdabalken ärver make före barn i det fall barnet är ett gemensamt barn. I detta fall är det endast ditt barn och din son kommer därför ärvda den egendom som tillhör dig efter bodelning. Din son kan dock enligt 3 kap 9 § ärvdabalken välja att avstå att få arvet direkt och sedan få ut efterarv från din make, i det fall skulle det innebära att din make ärver dig.

Jag vill också tillägga att innan arv beräknas utförs en bodelning, Då ni är gifta är all egendom gemensam egendom och kommer att fördelas lika mellan dig och din make genom bodelning, förutsatt att ingenting är enskild egendom (egendom som t ex. har fåtts som gåva med villkoret att det ska vara enskild egendom). Det spelar med andra ord ingen roll vem som står som ägare på huset eller vem som har betalt för tillbygget. Se 7 kap 1-2 §§, 9 kap 1 §, 10 kap 1 § samt 11 kap 1-3 §§ äktenskapsbalken.

Mitt tips är att ni tar hjälp av en jurist och upprättar ett testamente som förklarar hur ni vill att egendom ska fördelas i det fall du avlider före din make. Du kan ta kontakt med en jurist här.

Hoppas att detta svar hjälpte dig! :)

Med vänliga hälsningar,

Lovisa Nilsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (1200)
2021-07-29 Min svärmors man har gått bort, kan hans särkullbarn ärva från henne?
2021-07-28 Min mor har gått bort, kan hennes man behålla alla hennes pengar?
2021-07-28 Det finns obetalda räkningar och särkullbarn, hur fördelas arvet?
2021-07-26 Särkullbarns rätt till arv före fostermors rätt

Alla besvarade frågor (94355)