Låntagare bryter mot villkoren i promissory note

2017-06-14 i Fordringar
FRÅGA
HejEn kvinna i USA är skyldig mig 22 000 dollar och vi har skrivit en promissory note. Men hon vill inte betala tillbaka, vad göra?Med vänliga hälsningar
SVAR

Hej,

Först och främst ska du undersöka vilka rättsföljder ni har avtalat om i er promissory note i det fall låntagaren inte fullföljer sina skyldigheter enligt avtalet. Det kan vara klokt att i ett första led anlita en amerikansk jurist som kan upprätta och skicka kravbrev till kvinnan. Det är ett förhållandevis billigt instrument att inleda med.

Om kvinnan fortsatt vägrar att betala, måste du väcka talan i District Court (motsvarande tingsrätt i Sverige) i den delstat som kvinnan har sin hemvist. Det gör du genom att upprätta och skicka in en petition (stämningsansökan) till domstolen. En för dig fördelaktig dom kan sedan ligga till grund för utmätning av kvinnans egendom för att täcka skulderna.

Som ett alternativ till att väcka talan i domstol, kan du spara tid genom att sälja din promissory note till en collection agency (motsvarande t.ex. Svea Ekonomi i Sverige). Överlåtelsen av din promissory note kan ske mot olika prestationer, t.ex. att en collection agency köper avtalet för ett något lägre belopp än 22 000 dollar för att täcka riskerna. Det senare alternativet rekommenderas om du vill få betalt snabbt och enkelt, men mot viss förlust.

Hör av dig om något är oklart i svaret.

Med vänlig hälsning,

Soroosh Parsa
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Fordringar (839)
2021-11-29 Sälja muntliga skulder
2021-11-20 Vad gäller kring preskription av fordringar och hur kort får egentligen förfallotiden vara?
2021-11-16 När preskriberas gamla fakturor?
2021-11-14 Finns det något lagligt avtal vi kan använda oss av om min sambo vill köpa min husbil?

Alla besvarade frågor (97581)