Laglottsrätten

2017-04-20 i Laglott
FRÅGA
Undrar om min mor kan testamitera bort sitt hus vår laglott till mina gemensamt syskon som dom kan ha som bostad. Far är död sen 5 år och de va gifta i 55 år. Är det möjligt att några av syskonen kan få rätt till arvet och nån bli utan . Känns väldigt fel . Om tex jag vill ha min rätt tillarvet och inte godkänner ett testamente som hon skrivit till förmån till syskonen. Hur är det? Har hon rått att göra så?
SVAR

Hej och tack för för att du vänder dig med din fråga till Lawline!

Som huvudregel gäller att en person kan inskränka sina arvingars rätt till arvet genom testamente. Däremot finns det, precis som du säger, en laglottsregel, som föreskriver att varje arving har rätt till en halv arvslott, dvs. laglott. Denna rätt kan inte inskränkas genom ett testamente.

Vid det fall att du testamenterar din egendom till endast något av dina barn kommer dem kunna begära jämkning av testamentet och därmed få ut sin laglott. Kommer barnen däremot inte begära jämkning, och på så vis avstår från sin arvsrätt, kommer testamentet gå genom och därför också fullföljas vid arvsutdelningen precis som du föreskrivit enligt din vilja. Reglerna om hur jämkning sker och laglottsrätten finner du i Ärvdabalken 7 kap. 1-3§§.

Sammanfattningsvis: Det går inte, som förälder, testamentera bort laglottsrätten på ovan föreskrivet vis. Du och dina syskon har en säker rätt till laglott. Utöver laglottsrätten kommer däremot din mor kunna testamentera sin egen egendom såvis hon vill.

Hoppas att svaret hjälpte dig, ha en fortsatt trevlig dag!

Marcus Anstrin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Laglott (850)
2021-07-27 Om min mormor testamenterar hela sin kvarlåtenskap till min mamma, hur mycket har min morbror rätt att ärva?
2021-07-26 Kan man göra någon arvslös?
2021-07-26 Kan jag skriva i mitt testamente att mitt barn ska dela sin laglott med hens barn?
2021-07-20 Reglera arv genom testamente

Alla besvarade frågor (94603)