Laglott och jämkning av testamente

2017-02-08 i Laglott
FRÅGA
Hej!Skulle vilja få hjälp att reda ut frågan om arvsrätten. Här förljer en kort bakgrundsbeskrivning gällande frågan:Fadern: 73 år gammal man har grekiskt och svenskt medbargaskap. Från 1973 boende permanet i Sverige. Äger en del mark i Grekland.Sonen :38 år gammal man född i Sverige(permanent boende i Sverige) och inte folkbokförd i Grekland p g a att inte hade blivit tvingat att genomgå 3 årig militärtjänst i Grekland på 90 talet.För 7 års sen samband med faders skilsmässa då sonen tog moders parti hotade fadern att göra sonen arvslös. Marken skulle skrivas över till broderns barn i stället i ett testamente. Fadern och sonen har ingen kontakt med varandra längre. Går det att kolla om sånt testamente har skrivits på riktigt genom någon mynighet? Gäller andra lagar i Grekland än här i Sverige när det gäller arvsrätten? Har fadern full rätt enligt lagen att agera på det viset? Vem kan man vända sig till för att svar med de frågorna och att ska inte kosta massa pengar?Tack på för handBarbara
SVAR

Hej! Tack för att du har valt att vända dig till Lawline med din fråga!

Eftersom att din pappa är svensk medborgare samt har sitt permanenta boende i Sverige, gäller svensk rätt. Enligt svensk rätt går det inte att göra sitt barn arvslöst, utan en bröstarvinge (barn) har alltid rätt till sin laglott. Laglotten utgörs av halva arvslotten, vilket innebär att bröstarvingen har rätt till hälften av det som hen egentligen skulle har ärvt. Om du egentligen ska ärva 100%, så har du alltså alltid rätt att ärva 50%. Denna rätt stadgas i 7 kap 1§ Ärvdabalken.

Det är således oväsentligt om din pappa har testamenterat allt till sin bror, för du har fortfarande rätt till din laglott. Det krävs dock att du måste kräva jämkning av testamentet inom 6 månader för att göra din rätt till laglotten gällande. Kravet på jämkning stadgas i 7 kap 3 § Ärvdabalken. Utan jämkning kan rätt till laglott inte göras gällande.

Jag hoppas att jag med detta har besvarat din fråga!

Vänliga hälsningar,

Ellinor Book
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Laglott (849)
2021-07-26 Kan man göra någon arvslös?
2021-07-26 Kan jag skriva i mitt testamente att mitt barn ska dela sin laglott med hens barn?
2021-07-20 Reglera arv genom testamente
2021-07-16 Göra barnen arvlösa?

Alla besvarade frågor (94233)