Laglott efter omgifte?

2017-08-22 i Laglott
FRÅGA
Hej!Min pappa har precis avlidit. Han är omgift och har inte pratat med mig på många år.Har min halvsyster och jag någon laglig rätt till hans arv? Eller ärver hans fru allt?
SVAR

Beklagar sorgen,

Alla din fars bröstarvingar har en lagstadgad rätt att få en lika stor del av hans arv, som inte kan testamenteras bort. Denna rätt kallas laglott och finns stadgad i 7 kap. 1 § ärvdabalken. Om du och din halvsyster båda är bröstarvingar och det inte finns några andra, så har ni rätt till hälften var av arvet. Om han testamenterat bort detta och ni vill ha er del, så måste ni påkalla jämkning av testamentet (7 kap. 3 § ärvdabalken). Detta görs i första hand till dödsboet och om tvist uppkommer så kan ni ta upp det till tingsrätten. Ta gärna hjälp av oss via info@lawline.se om det kommer till detta.

Tack för att du vände dig till oss på Lawline, tveka inte att göra det igen i framtiden.

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Laglott (850)
2021-07-27 Om min mormor testamenterar hela sin kvarlåtenskap till min mamma, hur mycket har min morbror rätt att ärva?
2021-07-26 Kan man göra någon arvslös?
2021-07-26 Kan jag skriva i mitt testamente att mitt barn ska dela sin laglott med hens barn?
2021-07-20 Reglera arv genom testamente

Alla besvarade frågor (94414)