Lagligt för arbetsgivare att ta kläder från arbetstagares skåp för tvättning?

FRÅGA
Hej! Vi har skåp på jobbet som är till för att hänga in våra privata kläder och saker när vi byter om och vi kan låsa dem om vi vill men vissa har valt att inte göra inte detta. Jag undrar om våran chef får gå runt och plocka ur arbetskläder som ska tvättas ur dessa skåp vars ägare valt att inte låsa, utan att dessa anställda har blivit tillfrågade innan? Det har hänt att det har följt med papper med telefonnummer, anteckningar osv. även privata sådana pga. att vår chef inte har brytt sig om att se efter i fickorna.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det kan räknas som egenmäktigt förfarande att rota i någons skåp utan deras tillåtelse, även för chef i förhållande till anställd. Speciellt om det orsakat skadad egendom. Egenmäktigt förfarande av normalgraden är ett tillgreppsbrott som kan leda till böter eller fängelse i högst sex månader (8 kap 8 § Brottsbalken). I bestämmelsen straffbeläggs den enklaste formen av brottsligt tillgrepp eller besittningsintrång.

Kriminaliseringen av egenmäktigt förfarande är mycket långtgående. Under brottsbeskrivningarna faller rena bagateller och det finns inte något krav på att gärningen ska medföra olägenhet för någon. Brottet ligger dessutom under allmänt åtal utan särskilda inskränkningar vilket innebär att åklagare kan väcka åtal utan att målsägaren medverkar.

Detta innebär alltså att rekvisiten i brottsbeskrivningen är lätta att uppfylla och därmed att din chefs agerande högst troligt skulle falla in under brottet egenmäktigt förfarande. Du bör därför polisanmäla din chef om hen inte lyssnar och du vill att hen ska kunna dömas för brottet. Ring 114 14 eller besök din närmsta polisstation för att göra en polisanmälan. Du kan skriva in ditt postnummer och hitta närmaste polisstation genom att klicka här.

Vill du ha mer rådgivning eller hjälp av en jurist?

Då kan du använda dig av någon av våra andra tjänster:

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom tre dagar för 995 kr, klicka här

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom 24 h för 1495 kr, klicka här

- Boka tid med en jurist för 1677,50 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

Hoppas det besvarar din fråga. Ursäkta att det dröjde. Vi får in väldigt många gratisfrågor för tillfället och hinner tyvärr inte besvara alla så snabbt som vi gärna hade velat. Prova gärna vår expressrådgivning i framtiden för garanterat snabbt svar.

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Stöld och rån m.m., 8 kap BrB (718)
2021-07-28 Vad är skillnaden på stöld och bedrägeri?
2021-07-22 Påföljd vid stöld och grov stöld
2021-07-19 Godkänna strafföreläggande vid ringa stöld
2021-07-11 Ringa stöld straff

Alla besvarade frågor (94371)