Krävs påskrift på ett testamente av en testamentstagare för att det ska vara giltigt?

Hej. Min far är sambo med en kvinna. Hon har barn och vi är tre döttrar. Min far vill att vi döttrar skall skriva på ett Testamente som är korrekt bevittnat. Full äganderätt. Om vi skriver på, är testamentet då juridiskt bindande? Mina systrar skriver på men jag tänker inte göra det. Finns det risk att jag inte kallas till bouteckning? Och om 6 månader har gått har jag därmed förlorat min arvslott eftersom jag varken godkänt eller icke godkänt testamentet vid bouteckningen?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Svaret på din fråga hittar du i ärvdabalken [ÄB]. Det finns två sätt att ärva på: antingen genom den legala arvsordningen som anges i ÄB eller genom att upprätta ett testamente. I ditt fall är det ett testamente som har upprättats och det finns också vissa regler i ÄB som anger hur ett testamente ska vara upprättat, hur mycket en får testamentera mm.

Förutsättningar för ett giltigt testamente

Ett testamente är bindande på ett annat sätt än ett avtal. För ett skriftligt avtal krävs det många gånger att parterna skrivit på avtalet. När det gäller testamente ska andra formkrav vara uppfyllda, vilket anges i ärvdabalkens tionde kapitel [10 kap. 1 § ÄB]. För att ett testamente ska vara giltigt krävs det att testamentet är skriftligt och undertecknat av testatorn, att det finns två vittnen som är samtidigt närvarande och skriver på testamentet. Att vittnena är på plats samtidigt är ett strängt krav. I praxis har ett testamente inte setts som giltigt när det ena vittnet skrev på testamentet i dennes tjänsterum, varpå det andra vittnet skrev på testamentet i sitt tjänsterum [NJA 1978 s. 189]. Vidare krävs det att vittnena haft insikt om att testamentet faktiskt rört ett testamente.

Vem får vara vittne?

Vad som är viktigt att påpeka är att inte vem som helst får vara vittne. I ÄB nämns följande personer som inte får vara vittnen: barn under 15 år, en psykiskt sjuk person som saknar insikt om vad vittnesrollen innebär, testatorns make/sambo/svåger/syskon samt en person som är relaterad till testatorn i rätt upp- eller nedåtstigande släktskap eller svågerlag. Med rätt upp- och nedstigande släktskap eller svågerlag menas exempelvis testatorns barn, barnbarn, föräldrar, styvföräldrar, styvbarn [10 kap. 4 § ÄB].

Som du nu ser är det inget i formkraven för ett giltigt testamente som säger att testamentstagarna måste skriva under testamentet för att det ska vara giltigt. Testamentet är giltigt även utan din och dina systrars underskrift om testamentet i övrigt uppfyllt förutsättningarna för upprättande av testamentet i 10 kap. 1 § ÄB].

Vem kallas till bouppteckning?

De som är dödsbodelägare kallas till bouppteckningen. Vanligtvis är det den avlidnes make/sambo, den avlidnes arvingar och universella testamentstagare som sköter boutredningen, såvida de inte bestämt att en boutredningsman ska sköta bouppteckningen istället [18 kap. 1 § ÄB]. En boutredningsman förordnas efter ansökan av någon av dödsbodelägarna till tingsrätten om de inte kan komma överens om boutredningen.

När förlorar du din rätt att göra anspråk på din arvslott?

Som barn till testatorn har du alltid rätt att få ut din laglott, vilket är halva arvslotten. Det innebär alltså att testatorn aldrig kan testamentera egendom i sitt testamente i sådan omfattning att det skulle inskränka bröstarvingens rätt till sin laglott. För att du ska ha rätt till din laglott måste du dock påkalla jämkning av testamentet [7 kap. 3 § ÄB]. Jämkningen måste du påkalla inom 6 månader från det att du blev delgiven testamentets existens [7 kap. 3 § tredje stycket ÄB]. En arvinge behöver bara bli delgiven testamentet när hen inte har godkänt testamentet [14 kap. 4 § ÄB]. Som svar på din sista fråga så förlorar du alltså din rätt till laglotten om du inte begär jämkning av testamentet inom 6 månader från att du blev delgiven.

Min slutgiltiga bedömning

Baserat på den information du givit mig och den information jag presenterat för dig, gör jag följande bedömning av din situation:
1. Det krävs inte att du eller dina systrar skriver på testamentet för att det ska vara giltigt. Endast de krav som anges i 10 kap. 1 § ÄB är det som behövs för ett giltigt testamente.
2. Eftersom du är arvinge till din far är du att betrakta som dödsbodelägare och får delta vid bouppteckningen, såvida ni inte bestämt att en boutredningsman ska sköta bouppteckningen istället.
3. Om du inte begär jämkning av testamentet inom 6 månader från att du blivit delgiven om testamentet, förlorar du din rätt till laglotten.

Hoppas du fick svar på dina frågor. Hör gärna av dig om du undrar något mer!

Med vänlig hälsning

Matilda HetlesaetherRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Bouppteckning och arvsskifte? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000