Kräva skadestånd efter påkörning

FRÅGA
Jag blev påkörd av hemtjänst bil så mitt knä blev skadat. Chaffören smet. Jag anmälde till polisen och var hos läkare för att bedöma skadan. Har även varit i kontakt med Enhetschefen för hemtjänsten.Detta hände på min innegård gångbana där det är förbjudet att köra. Finns speciella regler för detta. Känner mig väldigt utsatt idag när jag var ute och skottade snö på min utfart kom hemtjänst personal och körde förbi och vevade ner rutan och skrek att jag är inte någon jävla polis som bestämmer var dom ska köra. Detta är väldigt skrämmande mår jätte dåligt av detta. Bostadsrättsförening där jag bor bryr sig inte heller roligt om detta. Vad gör jag?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Skadeståndsskyldighet föreligger i de fall någon uppsåtligen eller vårdslöst orsakat någon personskada (2 kap. 1 § skadeståndslagen, alternativt 3 kap. 2 § skadeståndslagen om det var kommunal hemtjänst). Av frågan verkar det som att föraren varit vårdslös.

I det fall skadeståndsskyldighet kan fastställas har du rätt till ersättning för sjukvårdskostnader och resekostnader. Du har även rätt till ersättning för fysiskt och psykiskt lidande av övergående natur (sveda och värk) (5 kap. 1 § skadeståndslagen). Vill du framföra ett skadeståndskrav rekommenderar jag att du gör detta direkt mot hemtjänsten, fastän diskussion förts tidigare, och beskriver i ett brev varför du anser att de är skadeståndsskyldiga och med vilket belopp. Skulle de inte betala och du fortfarande anser att de är skadeståndsskyldiga, kan du skicka en stämningsansökan till tingsrätten för att yrka dina krav.

Vill du ha hjälp att utreda frågan närmare kan du boka tid med en av våra jurister (här).

Alternativt rekommenderar jag dig att upprätta en polisanmälan.

Har du några fler frågor är du varmt välkommen att återkomma!

Vänligen

Pontus Schenkel
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hur kräver man skadestånd? (223)
2022-01-26 Vad gör man om ens hund blivit biten av en annan hund?
2021-09-26 Hur kräver man ersättning för en misslyckad plastikoperation?
2021-09-17 Hur får man skadeståndsersättning som målsägande?
2021-09-10 Hur får man skadeståndsersättning som målsägande?

Alla besvarade frågor (98708)