Kräva ersättning för värdeminskning på ny bil vid viltskada?

2015-01-22 i AVTALSRÄTT
FRÅGA
Hej ! För ca 3 dagar sedan väjde jag för ett rådjur som hoppade ut framför bilen, jag låg i ca 90km/h och fick tvärnita och drog i ratten av panik, hamnade i diket. Bilen är på verkstad nu och ska lagas, men det är en splitter ny bil som är 3 månader gammal bara och den minskar i värde nu, eftersom det blev en rejäl krock, plus att dem ska skarva i karossen som är bärande vilket gör mig lite osäker , jag undrar hur jag ska göra för att bli kompenserad för värdeminskningen eller en ny bil, jag vill inte ha en ny reparerad bil, det blir inte samma sak, vem ska jag vända mig till ? vad kan man komma med?
SVAR

Hej, och tack för din fråga.
Vad tråkigt med bilen.

Din fråga är mer en försäkringsfråga än en juridisk fråga. Enligt Trafikskadelagen ska alla bilar som är i trafik (dvs påställda) ha en trafikförsäkring, men att ha bilen vagnskadeförsäkrad är frivilligt. Via trafikförsäkringen täcks alla personskador samt skador som du vållar på annat fordon, men för att du ska få ersättning för skador på egna bilen krävs ett mer utökat skydd än det i trafikförsäkringen alternativt någon form av tillverkargaranti.

I ditt fall då det var en ny bil så om den är fabriksny omfattas den men största sannolikhet av nybilsgaranti och vagnskadegaranti. Garanti är ett frivilligt åtagande som inte är lagstadgat, så vad som omfattas av garantin och hur den gäller kan skilja sig från olika tillverkare. I ditt fall har man valt att reparera bilen, det görs som huvudregel om kostnaden för detta inte överskrider eller blir alltför näraliggande bilens marknadsvärde på skadedagen och om bilen efter skadan är trafiksäker. Bedömningen av detta görs av försäkringsbolaget/tillverkaren, och det är ingenting man som bilägare eller bilförare kan välja om inte villkoren uttrycker det.

Då det var en viltolycka finns ingen annan vållande förare, och regleringen blir alltså mellan dig och ditt försäkringsbolag/din bils tillverkare (beroende på vilket som är aktuellt). I samband med att du köpte bilen och/eller försäkrade den ingick du ett avtal/godkände du ett avtal, och villkoren i detta. Finns det villkor om kompensation för värdeminskning eller att du i sådana här fall ska ha ut en ny bil så gäller dessa villkor, men om villkoren ger rätt att reparera bilen utan ersättning för ev värdeminskning eller ägarens osäkerhet så gäller detta.

Jag rekommenderar alltså att du läser villkoren i din försäkring/nybilsgaranti/vagnskadegaranti (vilket det nu gäller), och ser om du har stöd för att få ersättning för det du vill. De flesta villkor innehåller dock inte det du efterfrågar, och då har du inget stöd för att kräva ersättning för värdeminskning eller att kräva en ny bil.

Du kan dra en tvist mot försäkringsbolaget/tillverkaren till domstol om ni inte kommer överens och du anser att du har rätt, men i ett sådant läge bör du se till att du har stöd för din sak då det kan bli en kostsam historia. Vill du få en mer ingående bedömning rekommenderar jag att du kontaktar en advokat för vidare bedömning och råd.

Vänligen,

Alexandra Wikner
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1312)
2020-07-03 Konkurrerande avtalsvillkor och konkludent handlande
2020-07-01 Får företag försöka påverka ändring av abonnemang med annan än avtalspart?
2020-06-30 Hur kan en folkrättslig tvist lösas?
2020-06-30 Skrämdump på facebookprofil

Alla besvarade frågor (81672)