Kränker försäljningen av fastigheten min rätt till laglott?

2017-06-24 i Laglott
FRÅGA
HejJag har en fundering på om hur laglott hanteras i ett arvsskifte.Mina föräldrar i 80-årsåldern har under senare tid utan min vetskap sålt sin fastighet (mindre gård) till en dotterdotter för motsvarande taxeringsvärde, med förbehållet att de skall få bo kvar till de avlider eller vill flytta till annat boende. Marknadsvärdet är sannolikt betydligt högre än taxeringsvärdet.(Det finns två ytterligare barn med barnbarn (totalt ytterligare 4 barnbarn) som inte fått någon motsvarande motsvarighet/gåva.)Är det sannolikt att man kan betrakta den försäljningen som ett testamentet med tanke på förbehållet att bo kvar till slutet./Ett syskon
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag uppfattar din fråga som du undrar om du har rätt till laglott om försäljningen av fastigheten kränker den.

Förstärkt laglottsskydd

Om en arvlåtare i livstiden har gett bort egendom under sådana omständigheter eller på sådana villkor att gåvan till syftet är att likställa med testamente kan bröstarvingar ha rätt att få ut sin laglott (7 kap. 4 § ärvdabalken, ÄB). Detta gäller t.ex. om dina föräldrar sålde fastigheten till underpris till dotterdottern, det ses som en gåva. Föräldrarna har förbehållit sig rätten att bo kvar i fastigheten, det är ett typiskt exempel på villkor som görs gällande i 7 kap. 4 § ÄB. Försäljningen får alltså anses ha gjorts för att ordna successionen. Då kan du när någon av dina föräldrar dött väcka talan inom ett år från det bouppteckning efter arvlåtaren (din mamma eller pappa) avslutades. Försittes denna tid, är rätt till talan förlorad. Om du gör det i rätt tid ska vid beräkning av din laglott nuvärdet av gåvan läggas till kvarlåtenskapen. Laglotten är hälften av arvslotten, alltså har du rätt till en sjättedel av din förälders arv, då ni är tre barn (7 kap. 1 § ÄB).

Om du skulle vilja ha ytterligare hjälp av en jurist som kan hjälpa dig mer praktiskt vidare med detta kan du höra av dig till mig på sanna.wetterin@lawline.se så återkommer jag med information om konsultation med vår juristbyrå.

Hoppas att det var svar på din fråga!

Vänliga hälsningar

Sanna Wetterin

Sanna Wetterin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Laglott (848)
2021-07-26 Kan jag skriva i mitt testamente att mitt barn ska dela sin laglott med hens barn?
2021-07-20 Reglera arv genom testamente
2021-07-16 Göra barnen arvlösa?
2021-07-13 Argument för laglottsrätten

Alla besvarade frågor (94218)