Körtkortstillstånd om man blivit dömd för ringa narkotika

2020-02-29 i Trafik och körkort
FRÅGA
Hej, jag undrar om det är möjligt att ansöka ett körkortstillstånd om du har blivit dömd (narkotikabrott eget bruk) även erkänt till vara skyldig, och därefter slutat med sånt i 6 månader och för evigt kan jag fortfarande ansöka och inte bli nekad eller bör jag sikta på inte ansöka alls. Ändå efter varit ren i 6 månader och själv dricker inte eller trycker mig i nåt dåligt hur stor chans har jag?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Om jag förstår dig rätt så har du inte haft något körkort tidigare, och frågan gäller alltså din möjlighet att få körkortstillstånd.

Vad krävs för att få körkortstillstånd?

För att få körkort krävs ett tillstånd från Transportstyrelsen. Transportstyrelsen har till uppgift att bedöma om personen i fråga är lämpad för att ta körkort ( Körkortslagen 3 kap. 2 § ). Lämplighet med hänsyn till de personliga förhållandena förutsätter att personen inte är opålitlig i nykterhänseende och i övrigt kan antas komma att respektera trafikreglerna och visa hänsyn, omdöme och ansvar i trafiken. Trafikverket tar här hänsyn till om personen i fråga har fällts för narkotikabrott. Att det finns en dom för narkotikabrott kan nämligen tyda på att personen inte är pålitlig i nykterhänseende. Dock gör trafikverket alltid hen helhetsbedömning och beaktar alla omständigheter.

Då du förekommer i belastningsregistrer så kan en utredning om dina personliga förhållanden komma att göras (se Körkortsförordningen 3 kap. 7 § läst motsatsvis)

Ifall Transportstyrelsen är osäker på ifall en person är lämplig som körkortsinnehavare så kan de inhämta yttrande från olika myndigheter – för att få mer konkreta uppgifter om personen som kan ha betydelse för bedömningen (Körkortsförordningen 3 kap. 8 §).

Bedömningen i ditt fall

Sammanfattningsvis är det svårt för mig att säga vilken bedömning som Transportstyrelsen skulle komma fram till. Jag hade rekommenderat dig att söka ändå, för att se vad bedömningen blir. Om du fortsätter att vara nykter och inte gör dig skyldig till något nytt brott – borde dina chanser vara goda.

Hoppas du fick svar på din fråga

Mvh,

Johanne Örnfeldt Svensson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll