Kontraktsbrott

2017-03-17 i Avtal
FRÅGA
Min dotter har ett kontrakt på ett kontor i ett kontorshotell, hon fick ha kontoret gratis mot att hon sköter deras hemsida och fixar fika och lite andra smågrejer, värdet på kontoret är ca 5-6000 kr i månaden, uppsägningstid på en månad, från en dag till en annan flyttade dem ut hennes grejer till en annan plats i ett öppet kontorslandskap, värdet för denna plats är ca 2500, anledningen till detta var att någon ville hyra det enda privata kontor och de som äger kontorshotellet behövde pengar. Detta är ett kontraktsbrott och jag undrar vad kan min dotter göra? Kräva ersättning?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga! Det din dotter kan göra i en sådan här situation är att lämna in en stämningsansökan. Hon kan i ansökan välja mellan att kräva ett belopp i form av en fullgörelsetalan, alternativt föra en fastställelsetalan för att rätten ska fastslå att hon har rätt till ett visst kontorsrum. Det är emellertid klokt att inledningsvis försöka lösa tvisten genom en samförståndslösning, eftersom en rättegång kan vara både dyr och tidskrävande. Det kan även vara klokt att undersöka vad man har för bevisning om man vill inleda en tvistemålsrättegång, exempelvis vilka skriftliga dokument man innehar för att leda sin talan i bevis.

Min rekommendation är att hon först försöker diskutera med sin avtalspart för att se om en samförståndslösning kan uppnås. Om det inte fungerar är nästa steg att väcka talan i tingsrätten. En annan sak som kan vara bra att veta är att kontoret som hon får ha gratis mot att utföra vissa arbetsuppgifter även skall tas upp i deklarationen som inkomst av tjänst eller som inkomst av näringsverksamhet, även om hon inte får någon faktisk betalning i pengar! Risken finns annars att din dotter kan komma att uttagsbeskattas eller förmånsbeskattas.

Jag hoppas situationen löser sig!

Vill du få frågan närmare utredd kan du skicka din frågeställning till vår Expresstjänst och få en utredning inom 24 timmar.

Vänliga hälsningar,

Carl William Ahlberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1511)
2021-07-27 Måste man betala hyra om man inte sammanbor längre och avtal saknas?
2021-07-25 Hur ingås ett giltigt avtal?
2021-07-20 Hur övergår äganderätten till en hund?
2021-07-20 Får en näringsidkare neka en kund på grund av dennes kön?

Alla besvarade frågor (94270)