Kontraheringsplikt för veterinärsklinik?

2017-08-15 i Avtal
FRÅGA
Våran Chihuahua 4 år blev hastigt dålig i diarre' och kräkning som visade att han ätit svamp i ett obevakat ögonblick. Han skrek av fruktansvärda plågor. Vi har ett fritidshus. Veterinär finns i 10 mil bort. Min dotter som har hand om chihuahuan anser att det är för långt att åka dit med en förgiftad hund. Hon får reda på att det finns en veterinär mottagning i ca. 4 mil bort. Hon kör dit med hög fart med risk för trafikolycka. Väl framme så känner hon sig lättad, nu får chihuahuan hjälp. Första hjälpen vid förgiftning är aktivtkol. Nä!! veterinären kontaktar den mer avlägsna kliniken om råd, de ber henne åka vidare dit. Utan att få första hjälpen på den klinik hon befann sig på. Min dotter är helt förtvivlad och känner sig helt förtvivlad och maktlös. Veterinären ber henne ringa polisen då hon ska köra fort och inte ska åka fast för fortkörning. Köra ca. 14 mil med en förgiftad hund i ilfart. HUR I HELVETE tänker de. Hon hinner köra ca. 4 mil då chihuahuan dör. Jag var kvar hemma på annan ort och kunde inte vara behjälplig då detta hände. Jag är chockad och frustrerad, ledsen och arg. Jag kontaktar kliniken i som nekade chihuahuan vård, vill höra deras version och varför de inte gjorde något med den sjuka hunden.den veterinären som tog emot chihuahuan var hjälplös, hon erkände för mig att hon aldrig hade fört ner en sond och det måste göras eftersom hunden inte kunde svälja vätskan. Hon visste inte hur man gjorde. SKRÄMMANDE!! Vill anmäla.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline.

Jättetråkigt att höra om er hund, har själv mist en hund och vet hur det känns. Jag tror det blir svårt för er att göra kliniken skyldiga rent juridiskt men det finns en möjlighet och jag tycker definitivt ni bör försöka.

Kontraheringsplikt

I Sverige råder enligt huvudregeln total avtalsfrihet. Det innebär att man får ingå avtal med vem man vill om vad man vill. Här ingår rätten att avstå från att ingå avtal. Regeln har såklart många undantag och ett av dem kan bli aktuellt i ert fall, nämligen kontraheringsplikten. Denna innebär att man har en skyldighet att ingå avtal med den som kräver det om man inte har något motiverat skäl till att neka avtal. T.ex. har Systembolaget en kontraheringsplikt att sälja dig alkohol eftersom är de ända i landet som får sälja alkohol. Ett motiverat skäl för dem att neka avtal är t.ex. om kunden är kraftigt berusad eftersom det innebär en hälsorisk.

I tvister är det upp till domstolen att avgöra i varje enskilt fall om det råder kontraheringsplikt. Plikten finns nämligen inte alltid i lagen. Det finns t.ex. ingen lagstadgad kontraheringsplikt för veterinärer generellt. Det kan dock bedömas som att veterinären i fråga hade kontraheringsplikt om ert ärende når en domstol.

Enligt 2 § lagen om officiella veterinärer kan en veterinär ansöka om att bli officiell sådan. Då omfattas de av den kontraheringsplikt som åligger myndigheter enligt 4 § förvaltningslagen.

Skadeståndslagen

Enligt 2 kap. 1 § skadeståndslagen är varje person skyldig att ersätta sakskada som den vållar annan. Detta gäller även juridiska personer, alltså företag. Död hund räknas som sakskada. Om veterinärskliniken omfattas av kontraheringsplikt så blir de skadeståndsskyldiga mot din dotter om de inte uppfyllt sin skyldighet att ge service. De kan hävda att de uppfyllt sin skyldighet genom att ta kontakt med den mer avlägsna veterinärskliniken och gett er råd om att åka dit. Ni kan å andra sidan hävda att det inte räcker och att de varit vårdslösa genom att anställa för okvalificerad personal. Annars hade hunden kunnat få vård på plats.

Hur kan ni gå vidare?

Jag rekommenderar att ni skriver ett email till veterinärskliniken där ni beskriver situationen och kräver att de ersätter er med kostnaden för en ny chihuahua. Hänvisa till kontraheringsplikten och att de inte haft tillräckligt kvalificerad personal. Om de vägrar så kan ni anmäla dem till tingsrätten genom en stämningsansökan. All info om detta finner ni här. Vår juristbyrå på Lawline erbjuder kvalificerad hjälp med stämningsansökan, rådgivning och representation. Klicka här för mer info. Alla dessa kostnader ersätts av veterinärskliniken om de förlorar.

Ett liv kan aldrig fullt ut ersättas men genom att lägga press på kliniken så bidrar ni till att se till att detta inte händer någon annan och kombinerat med ersättning för en ny hund så kan det vara en bit på vägen åtminstone.

Hoppas mitt svar är till hjälp. Tveka inte att höra av er till Lawline igen nästa gång juridiken krånglar! Den här gången gjorde jag det åt dig men glöm inte att avlägsna personuppgifter, ortsnamn etc. från frågan nästa gång.

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1510)
2021-07-25 Hur ingås ett giltigt avtal?
2021-07-20 Hur övergår äganderätten till en hund?
2021-07-20 Får en näringsidkare neka en kund på grund av dennes kön?
2021-07-13 Skyldighet att ta emot återbäring av deposition i kontanter?

Alla besvarade frågor (94251)