Konsumtion av varumärkesrätt

Hej, Jag tänker öppna en nätbutik där jag ska sälja vintagekläder. Kan jag köpa vintage i vanliga butiker och sedan sälja dem vidare på nätet? Varumärkesskyddet borde väl inte gälla här då alla plagg har olika "märke" och är redan använda. Tack för ert svar!

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga!

Den som lagligen köpt kläder (eller vilken varumärkesskyddad produkt som helst) har rätt att bland annat sälja dessa vidare utan att fråga varumärkesinnehavaren. Detta kallas för varumärkesrättslig konsumtion och gäller under förutsättning att varan i fråga förts ut på marknaden inom EU med varumärkesinnehavarens samtycke, vilket är fallet om man exempelvis köpt varan i vanlig butik.

Den enda inskränkningen som finns är att varans skick inte förändrats eller försämrats sedan den förts ut på marknaden. I praktiken åberopas dock sällan denna inskränkning, särskilt med tanke på omfattningen av handeln med begagnade varor (exempelvis just kläder).

Så kort sagt: Ja, du har rätt att, utan tillstånd från varumärkesinnehavaren, sälja vidare de kläder du köpt.

Konsumtion av varumärken regleras i 1 kap. 12 § varumärkeslagen (se https://lagen.nu/2010:1877#K1P12S1).

Hör gärna av dig om du undrar över något mer.

Vänligen


Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Kommersiell rätt och Immaterialrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000