Klagomål på god man

2017-05-29 i God man
FRÅGA
Hej. Jag har en kund inom LSS som är missnöjd och har klagat på sin gode man,Hon har framfört klagan skriftligen till Överförmyndarnämnden men inte fått rätt enl. henne,Nu vill hon veta vad är nästa instans för att gå vidare???Säger själv att myndigheten bara lyssnar på gode mannen och tar dennes parti, och intet händer. Kunden mår mycket dåligt av detta och vill gå vidare. Jag har hört något om att nästa instans är länsstyrelsen, stämmer detta?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Om man har klagomål på en god man ska man precis som du skriver vända sig till överförmyndarverksamheten i kommunen eftersom det är överförmyndarverksamheten som ska se till att gode män sköter sina uppdrag och har hand om tillsynen över gode män (FB 12 kap 9 §). Till länsstyrelsen kan man vända sig om man har klagomål på överförmyndare eftersom det är länsstyrelsen som har hand om tillsynen över överförmyndare (FB 19 kap 17 §).

Om hon vill framföra klagomål på gode mannen är det alltså överförmyndarverksamheten hon ska vända sig till och om det är så att hon vill framföra klagomål på överförmyndaren kan hon alltså precis som du säger vända sig till länsstyrelsen.

Hoppas att detta gav svar på din fråga!


MVH
Lisa Andersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom God man (531)
2021-07-26 Vad får en god man göra?
2021-07-26 God man vid försäljning av fastighet
2021-07-25 Vem betalar arvode till god man?
2021-07-15 Ansökan om god man

Alla besvarade frågor (94327)