Kan vi göra dödsboanmälan istället för bouppteckning?

FRÅGA
Min make avled i oktober efter att ha bott på ett vårdboende i 7 år ,och lämnade inga tillgångar eller pengar efter sigVi har äktenskapsförord, och ett äldre testamente där vi då ägde en fastighetJag har bara min lilla pension och kan inte betala för min makes hyresskuld med meraVill bara har en dödsboanmälan inlämnad men min kommun, krånglar o enl jurist där att det behövs en boupptäckning. Det finns särkullbarn som har gett mig sin tillåtelseatt anmäla för en dödsboanmälanVad är det som gäller, tacksam för svarMed vänlig hälsning
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det finns som du säger en möjlighet att ansöka om dödsboanmälan istället för bouppteckning, om det är så att om tillgångarna inte räcker till annat än begravningskostnader och andra utgifter med anledning av dödsfallet och om den avlidne inte ägde fast egendom eller tomträtt (8a § ärvdabalken). Det är socialnämnden i kommunen som upprättar själva dödsboanmälan och det är därmed dem som avgör om det finns tillräckliga skäl för dödsboanmälan eller ej (det kan skilja sig från kommun till kommun).

Det är alltså en bedömning som görs i det enskilda fallet, om det räcker med dödsboanmälan eller om bouppteckning måste göras. Finns det tillgångar som går utöver begravningskostnader och dylikt så ska som regel en bouppteckning göras, likaså om ni äger en fastighet. Det är som sagt en bedömning som görs av socialnämnden och om de kommer fram till att det inte finns skäl för en dödsboanmälan så måste ni istället upprätta bouppteckning och skicka in till Skatteverket. Det går därmed inte för mig att svara på om dödsboanmälan är möjlig i ert fall, då bedömningen måste göras av socialnämnden.

Hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga, om inte är du varmt välkommen att komma in med en ny fråga till oss här på Lawline.

Vänligen,

Fanny Rudén
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bouppteckning och arvsskifte (1126)
2021-11-30 Boutredningsmannens befogenheter i förhållande till ett dödsbo
2021-11-30 Värdering av egendom vid bouppteckning
2021-11-29 När behöver kallelse till bouppteckningssammanträde skickas ut?
2021-11-27 Var kan en bouppteckning hållas?

Alla besvarade frågor (97474)