Kan socialtjänsten besluta att ta ett framtida barn från någon som inte ens är gravid?

2019-02-18 i Förvaltningsrätt
FRÅGA
Fick idag höra att socialtjänsten bestämt att dom kommer ta mitt barn, är inte ens gravid. Kan dom bestämma det? Har inte gjort nått fel utan dom har misstanke om droger. Jag vill jättegärna ha barn men nu vågar jag inte efter jag fick höra det här.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Svaret på din fråga är nej. Dessa typer av långtgående befogenheter att ta en förälders barn har inte socialtjänsten. Att besluta om ett framtida tagande av ett barn från någon som inte ens är gravid torde definitivt inte höra hemma i en rättsstat.

Reglerna för när socialtjänsten kan ta ett barn finns i 2 § lag med särskilda bestämmelser för vård av unga (LVU) samt (3 § LVU). Inget av dessa lagrum går att applicera på din fråga. Att socialtjänsten skulle ha en rätt att ett barn på grund av en simpel "misstanke" att en mamma brukar droger bör heller inte komma på fråga. Socialtjänstens bedömningar ska grundas på konkreta fakta och inte på lösryckta antaganden och påståenden.

Således kan du vara lugn, socialtjänsten kan inte bestämma att ta ditt eventuellt framtida barn. Socialtjänsten ska fatta beslut som baserar sig på konkreta fakta och inte sitta med en spåkula och fatta beslut kring en framtida situation de inte vet någonting om...

Hoppas du känner att du fått ett bra svar på din fråga!

Sebastian Näslund
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Förvaltningsrätt (455)
2019-08-20 Försenad handläggning av ärende om uppehållsrätt
2019-08-17 F.d. sambo vägrar ändra sin folkbokföringsadress efter flytt - vad göra?
2019-08-17 Finns det möjlighet att snabba på handläggningstiden?
2019-08-09 Definitionen av "servering" i alkohollagen

Alla besvarade frågor (72228)