FrågaARVS- OCH TESTAMENTSRÄTTLaglott06/05/2018

Kan pappa testamentera bort laglott

Hej! Min pappa har mig och min syster sen tidigare och nu har han en ny fru och två nya barn, vad jag förstår de som att jag och min syster är särkullbarn.

De har nu skrivit ett testamente om min pappa dör får jag och min syster endast ut 8% utav vår laglott direkt alt välja att vänta till hans nya fru dött för att få ut hela vår laglott från vår pappa, är detta ett standar avtal?

De har även skrivit in i testamentet att våra syskon vår välja uppdelningen före mig och min syster, undrar får man göra så och ingår detta i ett standard avtal? Mvh

Lawline svarar

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline!

Jag tolkar din fråga som att du undrar över om det finns en möjlighet att genom testamente inskränka din och din systers rätt till arv efter er pappa Det finns vissa regler som gör att er pappa inte kan göra er avslösa, dessa kallas för laglottsskydd. Reglerna om laglottsskydd finns i 7 kap. ärvdabalken (ÄB). Som du kan se i 7 kap. 1 § har ni som bröstarvingar (barn) rätt till er laglott (halva arvslotten). Detta innebär att halva arvslotten är skyddad, den kan han inte testamentera bort. Ni har därför ett visst skydd som gör att ni inte kan bli helt arvslösa, ni har rätt till laglotten. Dock måste ni påkalla jämkning av testamentet för att få ut laglotten, om ni inte påkallar jämkning enligt 7 kap. 3 §, förlorar ni er rätt. Detta innebär att för att få ut er laglott (halva arvslotten) måste ni påkalla jämkning av testamentet sen när det blir aktuellt.

Sammanfattningsvis är det alltså inte standard att enbart få 8 % av sin laglott. Ni har rätt till hela er laglott direkt när er pappa dör. Laglotten är alltså halva arvslotten. För att få ut er laglott måste ni påkalla jämkning, vilket ni gör vid ett senare tillfälle när arvsfördelningen blir aktuell.


Angående din andra fråga så förstår jag inte vad du menar. Återkom gärna med en tydligare fråga. Men jag kan säga så mycket som att ni har alla lika rätt till arvet. Vilket du kan utläsa ur 2 kap. 1 § ÄB, vilket säger att barn har rätt till lika lott. Vilket innebär att ett syskon kan inte välja att få mer arv än dig. exempelvis. Ni har rätt till lika lott.
Om det inte var det du undrade över så återkom gärna med vad du menar med uppdelningen!


Jag hoppas det gav svar på dina frågor!

Caroline LarssonRådgivare
Hittade du inte det du sökte?