Kan mitt körkort bli återkallat efter upprepade fortkörningar?

2020-10-26 i Trafik och körkort
FRÅGA
För 1.5 år sedan körde jag 18 km för fort på 60-väg och fick därmed en bot. Nära mitt bostadsområde har kameror satts upp och nu har jag dessvärre fastnat på kameran 2 ggr inom loppet av en månad pga slarv/stress. Den första överträdelsen visade att jag hade kört 69km/t på 60-väg vilket jag erkänt och betalt bot för. Den andra överträdelsen har inte kommit per brev ännu. Jag gissar att jag körde 18-20km för fort på samma 60-väg. Finns risk att mitt körkort återkallas då det gäller tre överträdelse inom 2 år, eller kan det bli en varning?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Reglering av frågor gällande körkortet regleras i körkortslagen.

Påföljd vid hastighetsöverträdelse

Hastighetsöverträdelser är trafikbrott som kan innebära att körkortet återkallas enligt 5 kap. 3 § p.4 i körkortslagen. Det aktualiseras om överträdelsen inte är ringa. Ringa fortkörning är 1-24 km/h över tillåten hastighet och ej ringa fortkörning är 25-30 km/h över tillåten hastighet.

Istället för återkallelse kan personen få en varning om det med hänsyn till situationen kan anses vara en tillräcklig åtgärd (5 kap. 9 § körkortslagen).

Vad säger praxis?

Transportstyrelsen säger att om en person redan har en varning ska oftast en hårdare bedömning göras vid en nästa trafiköverträdelse. Deras praxis är att inte utfärda två varningar under en 2 årsperiod utan då bör istället körkortet återkallas.

När det gäller upprepade fall av ringa fortkörning pekar praxis på att en varning normalt ges vid 3 ringa överträdelser. Även här brukar Transportstyrelsen titta på händelser de senaste två åren, men även längre tid tillbaka kan räknas med. Men likt sagt ovan är det avgörande om personen tidigare fått en varning/ återkallelse eller om det exempelvis är flera fall av ringa fortkörning + 1 fall av ej ringa fortkörning. I de nyss nämnda fallen kan Transportstyrelsen istället välja att återkalla körkortet om de bedömer sammantaget att omständigheterna inte är ringa. Vanligtvis innebär en återkallelse en spärrtid på 2 månader (5 kap. 6 § körkortlagen).

Vad gäller för dig?

De överträdelser du beskriver bör samtliga bedömas som ringa fortkörning, om du har rätt uppfattning angående den sista hastigheten det vill säga. Jag kan givetvis inte göra en säker bedömning av din situation, eller kunna svara på om Transportstyrelsen kommer återkalla ditt körkort. Detta då det kan finnas omständigheter i ditt fall som du inte beskrivit men som kan vara avgörande. Men min bedömning är att du troligtvis kan vänta dig att få iallafall en varning om du har gjort dig skyldig till upprepade ringa överträdelser inom en 2 årsperiod.

Jag hoppas detta svarade på din fundering!

Med vänliga hälsningar,

Erica Lager
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (902)
2021-06-19 Kan taxiförarlegitimation erhållas trots narkotikabrott som tidigare har begåtts?
2021-06-14 Vad gäller under prövotiden?
2021-06-11 Krävs körkort för cykel med 1000W motoreffekt?
2021-06-11 Kan körkort återkallas vid våld mot tjänsteman?

Alla besvarade frågor (93218)