Kan min styvmor ge bort mitt efterarv från min pappa?

2017-06-30 i Särkullbarn
FRÅGA
Hej!Jag och min syster är särkullsbarn till vår pappa som gick bort 2012. Under bouppteckningen och arvskiftet så godkände vi att vi skulle få vårt arv i form av vår sommarstuga+båt på Åland. Denna överskred vår laglott med 7000+någonting, jag har nu ingen kontakt med min styvmor och undrar om jag måste vänta med att få ut min arvslott tills då hon går bort. Eller kan jag ta ut den tidigare fast jag skrivit på både testamente och bodelning/arsvskifte? Eftersom har fritt förfogande kan hon på såvis gör mig och min syster arvslösa och ge allt till våra systrar som var deras gemensamma barn?
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Jag förstår det som att din pappa och hans fru hade skrivit ett testamente där den som dog först skulle ärva den andra med fri förfoganderätt(alltså ärvde det med rätt att använda det men har inte rätt att testamentera bort det). Du och din syster begärde då ut era laglotter.

Efter detta har ni, som du verkar ha koll på, en rätt till efterkrav hos er styvmor för den andel av er arvslott som ni inte fick ut vid er fars bortgång. Detta efterarv kommer ni få rätt till först när er styvmor går bort. Ni får då ut samma andel som arvslotten utgjorde vid er fars bortgång. Eftersom det utgör en andel och din styvmoder kan använda pengarna som hon vill under sitt liv, så kan denna andel antingen bli större om hon köper eller äger egendom som ökar i värde, eller bli mindre om hon spenderar alla pengarna(vilket hon har rätt till).

Hon har däremot inte rätt att testamentera bort eller ge bort stora delar av pengarna med syfte att göra er arvslösa. Exempel på detta kan vara att hon ger sina barn, era halvsyskon, stora summor pengar som minskar hennes tillgångar då även ert efterkrav. Detta utgör då sannolikt förskott på arv och vid din styvmoders död kommer dessa förskott räknas av från deras arv, alltså kommer ert efterarv utgöra samma summa som om gåvan inte givits bort.

För att undvika denna situation kan ni dels försöka hålla koll på vad er styvmor ger era halvsyskon, om detta är en möjlighet. Annars får man kontrollera kontoutdrag och liknande vid din styvmoders borgång för att kontrollera vilka gåvor hon kan ha gett bort.

Jag hoppas detta gett dig svar på dina frågor, lycka till

Med Vänlig Hälsning

Matilda Bona
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (1247)
2021-11-25 Ska makar ärva vardera parts enskilda egendom då det endast finns barn utanför äktenskapet?
2021-11-24 Särkullbarn har rätt till arv direkt
2021-11-23 Hur fördelas arvet och kan bodelningen jämkas?
2021-11-19 Är det särkullbarnen som ärver eller den efterlevande maken?

Alla besvarade frågor (97401)