Kan min man hyra ut den testamenterade fastigheten efter min bortgång?
Jag har genom testamente givit min man nyttjanderätten på min fastighet om jag avlider. Kan han då hyra ut denna fastighet efter min bortgång och tjäna pengar på denna?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!
Din fråga rör tolkning och tillämpning av testamente. Kan din make hyra ut fastigheten efter din bortgång? Svaret är ja, men förutsatt att vissa krav är uppfyllda. Sedan kan en fråga sig om det ens finns några begränsningar avseende uthyrning av egendom som en ärvt. Den enda begränsningen som jag finner är att dina/era barn alltid har rätt till sin laglott och svaret beror mycket på om det rör sig om gemensamma barn eller inte.
Full äganderätt
Har du i testamentet endast skrivit ett förordnande om att den efterlevande ska erhålla egendom med full äganderätt, har det tolkats som att de "vanliga" arvsreglerna sätts ur spel (NJA 1993 s. 145). Istället blir följden att den efterlevande erhåller all egendom och att denna sedan tillfaller den efterlevandes arvingar. Dina/gemensamma bröstarvingar får då endast rätt till sin laglott. Bröstarvingarnas (barnens) rätt till arv skyddas genom reglerna om laglott. Laglotten utgör halva arvslotten (7 kap. 1 § ärvdabalken). En förälder kan alltså genom ett testamente maximalt inskränka sina barns arvsrätt till hälften. Finns det någon begränsning på makens uthyrning av fastigheten under hens livstid? Det beror på om det finns sälkullsbarn med i bilden - alltså barn som inte är gemensamma. Dessa kan i sådant fall begära ut sin laglott direkt efter din död och det kan innebära att fastigheten behöver säljas för att de ska kunna få ut sin andel. Vad gäller gemensamma barn måste de vänta på att få ut sitt arv efter att även den efterlevande maken avlidit.
Fri förfoganderätt
Om du i testamentet angivit att den efterlevande ska erhålla egendom med full äganderätt, men med ett förordnande om vad som ska hända med egendomen efter bådas död, tolkas det annorlunda. I sådant fall tolkas det som att de vanliga arvsreglerna gäller och att dina arvingar (eventuellt gemensamma arvingar) ärver egendomen fullt ut. Den största begränsningen som finns här är att den efterlevande maken inte får testamentera bort egendomen i sin tur. Det är samma sak här - det beror på om det finns sälkullsbarn med i bilden. Om ja, kan dessa begära försäljning av fastigheten direkt och i sådant fall kan alltså fastigheten inte hyras ut. Gemensamma barn måste fortfarande vänta på den efterlevande makens död för att få ärva egendomen.
Vill du ha mer rådgivning eller hjälp av en jurist?
Då kan du vända dig till vår telefonrådgivning eller boka tid med en jurist
- Boka tid med en jurist för 1699 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.
- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.