FrågaFAMILJERÄTTFaderskap04/06/2017

Kan man upphäva faderskap efter att barnet har dött?

Min son begick självmord för ett år sen, och nu kräver den person som jag uppgav som far för 38 år sedan hälften av dödsboet. Min son och den här mannen har aldrig haft ngn kontakt och några underhåll har aldrig betalats. Kan man upphäva faderskapet på något sätt efter det min son avlidit?

Lawline svarar

Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga.

Jag vill börja med att beklaga sorgen!

Rättsläget är lite oklart, men jag ska försöka förklara så gott det går. Om en man som är registrerad som far till ett barn vill upphäva faderskapet kan han föra talan mot barnet, och om mannen är död kan hans arvingar föra talan i hans ställe (se föräldrabalken 3 kap. 1 §).

Om ett barn vill upphäva sin registrerade pappas faderskap kan barnet väcka talan mot pappan eller hans arvingar (se föräldrabalken 3 kap. 2 §). Lagregeln anger alltså att det är barnet självt som ska väcka talan om att upphäva faderskap. Nu är din son död och kan således inte föra talan själv, så frågan är om hans arvingar (i detta fall du) kan väcka talan i hans ställe. Det har anförts i en kommentar till föräldrabalken att det borde vara möjligt eftersom mannens arvingar kan väcka talan efter mannens död om ett upphävande (av Walin och Vängby) men det är inte prövat i rättsfall.

Mitt råd till dig är att rådgöra med en familjerättsjurist om det är lämpligt att väcka talan om upphävande av faderskap i egenskap av arvinge till barnet.

Hoppas du fått klarhet i frågan.

Vänliga hälsningar,

Rebecca AxelssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Faderskap? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000