Kan man påskynda handläggningen hos domstolen?

2021-06-16 i Domstol
FRÅGA
Hej Läste i något av era svar att om man har ett ärende hos hovrätten så bör det tas upp någonstans mellan fyra veckor och fem månader. Hur kommer man vidare när detta inte följs? I nu nuläget har jag ett svar från hovrätten där det aktuella ärendet kommer inte tas upp förrän näst år dvs ca 1 år efter överklagandet! Kan jag påskynda det hela eller anmäla det någonstans?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Tyvärr är det generellt sett långa väntetider hos domstolarna. Dessvärre finns det inget att göra för att påskynda handläggningen. Domstolarna strävar alltid efter en så snabb och effektiv handläggning som möjligt, men antalet mål ökar ständigt och det är därmed en ökande arbetsbelastning som är svår att hinna med i dagsläget. Det finns riktlinjer för handläggningstiderna, men det är inga garantier utan endast just riktlinjer.

Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att kontakta våra jurister på Lawline.

Moa Lundqvist
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Domstol (504)
2021-07-21 Får tingsrätten pröva ett brottmål utan att hålla huvudförhandling?
2021-07-08 Är det värt att överklaga och vad innebär villkorlig dom?
2021-06-30 Dubbelbestraffning
2021-06-29 Är parallella rättsystem och rättegångar olagligt i Sverige?

Alla besvarade frågor (94159)