Kan man överlåta äganderätten genom äktenskapsförord?

2019-07-31 i Bodelning
FRÅGA
Hej,Om det framgår i ett äktenskapsförord att en gemensam fastighet ska vara enskild egendom vid separation ej ej ingå i bodelning men det ej finns något gåvobrev registrerat på att man ger/gett sin andel av fastigheten till den andre parten - hur giltigt är innehållet äktenskapsförordet? Dvs hur giltigt är gåvan?Jag har uppfattat det som att ett gåvobrev MÅSTE finnas registrerat hos Skatteverket när det gäller fastighet för att "gåvan" ska vara giltig. Han påstår att äktenskapsförordet gäller och i det så får han hela huset som annars står 50/50 på oss båda. Måste inte jag skriva på ett gåvobrev för att det ska träda kraft? Mvh
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till lawline med din fråga!

En egendom kan göras till enskild egendom genom ett äktenskapsförord. (Äktenskapsbalken 7 kap. 3§ ).

Avtalsfriheten är dock begränsad när det kommer till äktenskapsförord. Det kan nämligen endast användas för att bestämma att egendom som tillhör eller tillfaller någon av makarna ska vara dennes enskilde egendom. Äganderätten kan därmed inte överföras genom äktenskapsförord.

Då ni båda äger fastigheten kan alltså inte hela fastigheten tillfalla honom som enskild egendom. . Endast hans del (dvs 50% av fastigheten) kan skrivas som hans enskilda egendom, resten förblir giftorättsgods och ska ingå på din sida av bodelningen (om ni inte skriver ett äktenskapsförord och bestämmer att även din del ska vara enskild egendom)

För att en gåva av fastighet ska bli giltig så ska det skickas in till skatteverket och registreras. Har ni inte gjort det så föreligger inte gåva av fastighet, och därmed gäller inte äktenskapsförordet.

Det är alltså alldeles riktigt - som du skriver - att äktenskapsförordet inte gäller ifall ni båda äger fastigheten samt att gåvan inte blivit registrerad hos skatteverket.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Mvh

Johanne Örnfeldt Svensson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
CP Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-01 15:33
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2297)
2019-09-16 Kan vi återta bodelning som gjorts under äktenskapet?
2019-09-16 Mitt ex vill varken köpa eller sälja vårt fritidshus
2019-09-15 Ingår de saker som jag har köpt sedan min flytt i en eventuell bodelning?
2019-09-15 Fråga om bodelning och giftorättsgods respektive enskild egendom

Alla besvarade frågor (72865)