Kan man kräva hyra av sin ex-sambo?

2020-11-15 i Avtal
FRÅGA
Kan man stämma sitt ex-sambo för att han inte betalat tillbaka för en hyra för 3 år sedan?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Inledningsvis blir avtalslagen (1915:218) (AvtL) tillämplig i ditt fall. Jag tolkar din fråga som att du och din ex-sambo har kommit överens om att tillsammans dela på hyran, men att han inte betalat den.

Avtal är bindande

Enligt 1 § AvtL är ert avtal bindande, vilket följer av grundprincipen om att avtal ska hållas. Ett avtal är bindande oavsett om ni har kommit överens muntligt eller skriftligt. Således har du rätt att få den delen av hyran som ni har kommit överens om. Skulden som han har till dig är inte heller preskriberad, då huvudregeln för preskriptionstiden är tio år enligt 2 § 1 st preskriptionslagen (1981:130). Dessvärre kan det finnas problem i din situation när det kommer till bevisningen.

Bevisning

För att du ska kunna få rätt till hyran måste du kunna bevisa att ni har kommit överens om detta. Exempel på bevisning hade kunnat vara sms-konversationer där det framgår att han är medveten om att han är betalningsskyldig till dig eller möjligtvis andra bevis på de transaktioner han gjort till dig tidigare månader. Tyvärr finns dock risken att bevisningen inte anses vara tillräcklig.

Rekommendationer

Jag råder dock dig att samtala med ditt ex-sambo i första hand och försöka lösa det mellan er två. Om det inte skulle vara möjligt så råder jag dig till att samla på dig så mycket bevisning du kan som bekräftar överenskommelsen som ni haft med varandra. Bevisningen ska sedan lämnas till Kronofogdemyndigheten där du även ansöker om betalningsföreläggande.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Emil Wellander
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1381)
2020-11-29 Muntliga avtal och dess bundenhet
2020-11-29 Person som har gett pengar som gåva och i efterhand hävdar att det varit ett lån
2020-11-29 Kan jag bli betalningsskyldig om någon annan köpt varor till mig?
2020-11-25 Gym, medlemsavtal och dopning

Alla besvarade frågor (86623)