Kan man kräva ett faderskapstest av ett halvsyskon?

2017-05-27 i Faderskap
FRÅGA
Hej min fråga handlar om fastställande av faderskap. Vi är två helsyskon och har nu efter vår fars bortgång fått ett syskon till som vi inte vetat fanns. Meningen var att alla skulle göra ett dna test. Vi två helsyskon lämnar våra prov till advokaten som sedan skickar dom för vidare analys. Men nu vägrar vårt så kallade halvsyskon att hon inte kommer att ta dna eftersom hon anser sig vara vår fars biologiska barn. Vår far har nämligen skrivit ur henne i testamentet där det framkommer att hon inte är hans dotter och att hon helt skall avstå från arvet. Hon hävdar sin rätt till laglott.För mig blir det lite kluvet om man inte har något att frukta varför lämnar man inte dna, det måste väl bli bäst för alla. Hur kan man gå vidare i ett sådant ärende? För upplysning så är vår fader och moder avliden. Likaså hennes moder är också avliden. Hur skall vi gå vidare för att hon ska lämna sin del till dna testet.? Enligt vår far så blev han tilldelad ett faderskap innan hon föddes. Min far träffade hennes mor i mitten av juni och denna dotter föddes i mitten av december samma år. Dom har aldrig träffat varandra möjligen dom 2-4 första åren. Hur ska vi gå vidare???
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Reglerna om Faderskap finner ni i Föräldrabalkens 1-3 kapitel, där det tredje kapitlet rör mål om hävande av faderskap.

Om jag förstår det rätt så är ert s.k. halvsyskon barn till er far i rent juridisk mening, och därför anser sig hon ha rätt till åtminstone laglott. Tyvärr är det så att när det gäller prövning av faderskap så är det i ert fall endast er halvsyster som kan begära något sådant, jag tolkar nämligen uppgifterna som att er far någon gång efter er halvsysters födelse har bekräftat att barnet är hans, även om han inte ville erkänna henne som sin dotter mot slutet. Därför är det så att om hon inte vill har ni som utomstående ingen rätt att ifrågasätta att ni har samma gemensamma far genom att tvinga henne till ett DNA-test. Det är alltså endast barnet självt i det här fallet som kan väcka talan om faderskap.

Även om svaret kanske inte blev vad ni hoppats på så hoppas jag på att det har vart er till hjälp! Ni är välkomna att kommentera här nedan om det är något ni inte förstod, så ska jag försöka svara så gott jag kan!

Rickard Essung
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Faderskap (360)
2021-07-31 Kyrkobok och faderskap
2021-07-26 Går det att säga upp faderskap och behöver man betala underhåll om barnet blir adopterat?
2021-07-18 Hävning av ett rättsligt faderskap för att kunna få tillgång till den riktiga faderns arv
2021-07-13 Gift kvinna får barn med annan man, arv och faderskap?

Alla besvarade frågor (94603)