Kan man kräva betalning av en skuld från ett dödsbo?

FRÅGA
Hej! Min bror avled i Juni 2019. Han hade inga större utgifter eller sparande. Ingen sambo eller barn. Innan han fick en anställning så betalde min mamma hans räkningar under ca 2år vilket uppgick till ca 46.000kr. Eftersom att han inte hade något sparkapital, fonder eller dylikt tyckte begravningsbyrån att vi kunde sköta bouppteckningen själva.Min bror fick nu in en lön på (minns ej exakt) 43.000kr + en begravningsförsäkring på 23 250kr . Varav begravningen landade på ca 20.000kr.Min mamma har nu fått för sig att hon kan få tillbaka sina 46.000kr genom att visa sina kontoutdrag osv till banken, går det verkligen att göra så? Kan hon i efterhand komma att kräva tillbaka en skuld från dödsboet?Tänker på min pappa som även han är arvtagare (ska tillägga att mina föräldrar är skilda)Tacksam för svar och tack på förhand!Mvh Angie
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Omständigheterna kring dödsbon regleras i kapitel 18-21 i ärvdabalken (ÄB)

När någon dör så ska en bouppteckning upprättas, och det är dödsbodelägarna som svarar för förvaltningen av boet. Dödsbodelägarna i detta fallet är alltså din mamma och din pappa om jag förstår saken rätt.

I bouppteckningen sammanställer man den dödes tillgångar och skulder, och det som återstår efter alla skulder har avräknats är det som ska fördelas ut som arv. ( 20 kap. 4 § ÄB)

Alla sorters skulder ska beaktas, även sådana till privatpersoner – vilket i det här fallet är din mamma. Har din bror en skuld till henne måste den betalas tillbaks ur dödsboet. Det är alltså fullt lagligt att göra så som din mamma gjort. Om det inte finns något tillbaka i arvskiftet efter alla skulder är betalda, riskerar alltså din pappa att bli utan arv. Finns det mer skulder än tillgångar i dödsboet är det lämpligt att sätta dödsboet i konkurs för att sedan kunna avveckla det ( se 2 kap. 3 § konkurslagen)

Ifall ni har ytterligare frågor eller behöver hjälp kan ni boka en tid med en av våra jurister här

Hoppas ni fick svar på frågan

Mvh,

Johanne Örnfeldt Svensson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
DB Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-01 15:43
Om båda den avlidnes föräldrar är i livet ärver väl de allt och syskonen blir väl då inte dödsbodelägare eller efterarvingar? En fråga blir väl om de betalda räkningarna verkligen var ett lån (vilket modern förstås påstår eftersom hon inte vill att hennes ex-man ska få några pengar) eller snarare en gåva (vilket fadern har all anledning att påstå). Var det en gåva har dödsboet ingen skuld. Var det ett lån och inte togs med i bouppteckningen är den felaktig, såvida inte modern helt enkelt glömde berätta om sin fordran. I det senare fallet bör en tilläggsbouppteckning upprättas och registreras. Kan NJA 2014 s. 364 ha bäring på frågan vem som ska bevisa om det var lån eller gåva? Eftersom dödsbodelägarna själva antagligen inte kommer att komma överens och därmed inte kommer att kunna upprätta något arvskifte som ger banken ett underlag att betala ut några pengar är frågan om de inte borde ansöka hos tingsrätten att förordna en boutredningsman som tar över förvaltningen. Risken är väl dock hög att modern, sedan dödsboet betalat arvodet till boutredaren, faktiskt får ut mindre pengar än om hon och ex-maken helt enkelt delar rakt av på det som finns nu plus lite skatteåterbäring och liknande nästa år.
2019-08-12 00:53
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bouppteckning och arvsskifte (879)
2019-09-14 Vad händer med skulder efter den avlidne och hur löses begravningskostnaderna?
2019-09-08 Vem ansvarar för dödsboet?
2019-08-31 Om bouppteckning och arvskifte
2019-08-31 Får en boutredningsman sammanblanda dödsboets och sin egen egendom?

Alla besvarade frågor (72857)