Kan man bestrida en framtidsfullmat?

2021-08-01 i AVTALSRÄTT
FRÅGA
Kan man bestrida en framtidsfullmakt som är bevittnade av fullmaktsgivarens syster och som är fullmakthavarens moster. Fullmaktshavaren är dotter till fullmaktsgivaren. Hur går man isåfall tillväga.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Lagen om framtidsfullmakter ställer upp ett antal formkrav som krävs för att en framtidsfullmakt ska vara giltig.

Ett sådant formkrav är att vem som helst inte får vara vittne. Make/sambo, syskon, barn, föräldrar, svågerlag eller rätt upp- eller nedstigande släktskap med den som framtidsfullmakten gäller får inte vara vittnen (4 § tredje stycket lag om framtidsfullmakter och 10 kap. 4 § ärvdabalken).

Att systern till fullmaktsgivaren har varit vittne föranleder därför att framtidsfullmakten är ogiltig. I sådant fall kan du kontakta kommunens överförmyndare som kan göra en utredning och eventuellt förbjuda att fullmakten får användas.

Jag hoppas du fått svar på din fråga! Om du har fler frågor rörande detta är du varmt välkommen att ställa en ny fråga alternativt kontakta våra kunniga jurister på Lawline.

Vänligen,

Madeleine Runesson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1424)
2021-09-15 Framtidsfullmakt efter dödsfall
2021-09-11 Hur delas sambors samägda aktier
2021-09-09 Kan jag säga upp en försäkring i förtid?
2021-09-06 Vad täcker en framtidsfullmakt?

Alla besvarade frågor (95664)