Kan Kronofogden genomföra utmätning om jag flyttar utomlands?

Hejsan. Jag har hamnat i skuld hos kronofogden ett tag nu. Jag vill börja om i annat nordisk land , Danmark, Finland eller Norge. Om jag bor i i något av dessa länder. Kan jag få lön utmätning när jag befinner mig i annat nordisk land? Kan jag även ha rätt till kredit när jag jobbar , T ex för lån för hus eller bil? Med andra ord , att få helt nytt chans att börja?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!


Kronofogden kan endast utmäta dina tillgångar som du har i Sverige. Detta innebär att om du flyttar till ett annat land och tar med dig alla dina tillgångar kan Kronofogden inte driva in din skuld. Din skuld försvinner dock inte och om du kommer tillbaka till Sverige med någon tillgång av värde kan Kronofogden då ta denna. Borgenären (den som du är skyldig pengar) kan även ta hjälp av internationella inkassobolag för att driva in skulden om du skulle flytta utomlands.

Det finns även en risk för att du skulle kunna begå brottet oredlighet mot borgenärer om du genom att flytta utomlands och tar med dig tillgångar av betydande värde gör att tillgången blir oåtkomlig för borgenären, 11 kap 1 § Brottsbalken (BrB).


När det kommer till möjlighet att skaffa kredit utomlands kan jag tyvärr inte svara på detta då det är landets egna regler som avgör din möjlighet till att få ta lån.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga och om du undrar något mer är du varmt välkommen att ställa nya frågor!

Vänligen,

Elise EngströmRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Fordringsrätt & exekutionsrätt och Kronofogdemyndigheten? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo