Kan jag stämma socialtjänsten?
Hej!
Vet inte hur jag ska ställa frågan men jag försöker. När jag gick i årskurs 4, blev jag sexuellt utnyttjad av min fars fru (ej min mor). Efter de sexuella övergreppen påbörjades det fysiska och psykiska misshandeln. Socialen blev indragen när jag gick i årskurs 7 när jag försökte begå självmord. Polisen kom och "plåstrade" om mina sår och inget mer gjordes, och de fysiska och psykiska misshandeln fortsatte. Polisen blev kallad till hemmet några gånger pga misshandel som min far gjorde mot sin fru. Grov försummelse pågick i henne till och det var bara när kuratorn kontaktade socialen som det gjorde något åt. Dem placerade mig och mina äldre systrar i en liten 1a, 10 minuter från hemmet. Fick träffa en polisman en gång och inget mer gjordes. Jag var då 14-15 år. Kan jag stämma socialtjänsten för detta? Detta är något som jag fortfarande lider av idag och jag ska fylla 30 i år. Jag vill ha någon form av upprättelse.
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Stämma gärningsman
Brott kan preskriberas, vilket innebär att den misstänkte inte längre kan ställas till svars för det brottet. Preskription av brott regleras i 35 kap. brottsbalken och längden av preskriptionstiden beror på hur långt straffet för brottet är.
Preskriptionstiden är (35 kap. 1 § brottsbalken):
Två årför brott som kan ge max ett års fängelse,
Fem år för brott som kan ge max två års fängelse,
Tio år för brott som kan ge max åtta års fängelse,
Femton år för brott som kan ge över åtta års fängelse,
Tjugofem år för brott som kan ge livstid.
Preskriptionen kan avbrytas om gärningspersonen häktas och åtalas, men om gärningspersonen frias efter häktningen eller om åtalet avskrivs så räknas preskriptionstiden från den tidpunkt som fastställts enligt 35 kap. 1 § och 35 kap. 4 § brottsbalken.
Det enda sexuella brott som kan aktualiseras är grov våldtäkt mot barn, vilket kan resultera i fängelse i högst tio år (6 kap. 4 § 3 st. brottsbalken), "den som har samlag med ett barn under femton år eller som med ett sådant barn genomför en annan sexuell handling som med hänsyn till kränkningens allvar är jämförlig med samlag, döms för våldtäkt mot barn till fängelse i lägst två och högst sex år".
Ett sådant brott skulle alltså preskriberas efter femton år. Det framgår inte av din fråga att preskriptionen avbrutits. Har det alltså gått mer än femton år kan du inte kräva skadestånd. Skulle brottet inte preskriberats kan du väcka talan. För det rekommenderar jag dock att du kontaktar en jurist, eftersom det är väldigt svårt att bevisa äldre brott. En talan i domstol kan även vara förenad med stora kostnader om man förlorar målet.
Stämma socialtjänsten
Att hamna under utredning hos socialen kan många gånger upplevas som kränkande, och socialtjänsten har en skyldighet att utreda efter de har fått in en orosanmälan precis som du skriver, men det måste ju självklart gå till på rätt sätt.
Att stämma socialtjänsten är möjligt, men det är dessvärre en besvärlig process och det är oftast mycket svårt att nå framgång, både med eller utan jurist. Det bästa alternativet om man känner sig kränkt och upplever att socialtjänsten har gjort fel är nästan alltid att vända sig till tillsynsmyndigheten för socialtjänsten, Inspektionen för vård och omsorg, (IVO). IVO har alltså som syfte att granska så att allting går rätt till i socialtjänstens myndighetsutövning och det är alltså dit jag skulle råda dig för att klaga på hur socialtjänsten har hanterat ditt ärende.
Om du vill göra en anmälan hos IVO så kan du göra det här!
Har du några fler frågor är du varmt välkommen att återkomma!
Vänligen