Kan jag skriva testamente så mina barn inte ärver något?

2019-07-25 i Testamente
FRÅGA
HejJag äger ett hus och om jag skulle avlida så vill jag att min fru ärver allt, mina barn sen tidigare ska inte kunna göra anspråk på huset. Är det möjligt att skriva ett avtal/testamente på det viset ?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Du har en förhållandevis stor möjlighet att styra över fördelningen av din kvarlåtenskap vid din bortgång genom testamente. Dock har bröstarvingar, dvs dina barn, alltid rätt till sin laglott. Laglotten är hälften av arvslotten (jfr 7 kap. 1 § Ärvdabalken, ÄB). För att arvinge ska få ut sin laglott krävs det att de påkallar jämkning av testamentet inom sex månader från delgivning av testamente (7 kap. 3 § ÄB). Påkallas inte jämkning inom sex månader förlorar de möjligheten att begära ut sin laglott.

Som svar på din fråga innebär det att du kan testamentera allt till din fru. Om barnen påkallar jämkning av testamentet vid din bortgång, har de däremot rätt till hälften av vad de skulle fått om testamente inte funnits. Barnen har således alltid en viss arvsrätt.

Vänligen,

Dennis Lavesson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
G Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-26 11:57
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2267)
2019-10-17 Hur ärver jag som bröstarvinge när min far har testamenterat bort all kvarlåtenskap?
2019-10-17 Den fria förfoganderätten för efterlevande make och gåva till bröstarvinge
2019-10-15 Är testamentet som jag bevittnat giltigt om min sambo är testamentstagare?
2019-10-14 Sambo ärver med fri förfoganderätt genom testamente och efterarvsrätt för särkullbarn

Alla besvarade frågor (73826)