Kan jag låna ut min företagsbil till en kompis eller finns det risker ur försäkringshänseende?

2019-06-19 i SKADESTÅNDSRÄTT
FRÅGA
Hej! Jag lånar ut min företagsbil (som endast används i tjänsten och således betalar jag ej förmånsvärde) från min byggfirma till en kompis som lovat att hjälpa mig att hämta material till ett bygge jag håller på med. Detta för hjälpa mig som en engångshändelse för att lösa ett akut problem. Det är således ingen privatresa utan ingår i min verksamhet, kompisen är inte anställd av mig och har formell rätt (behörighet) att framföra bilen, kan det innebära problem för mig och min firma utifall exempelvis en olycka skulle inträffa då föraren av företagsbilen inte är anställd?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Som jag tolkar din fråga handlar det om huruvida det kan innebära problem för dig att låna ut din företagsbil till en ej anställd kompis, för det fall att det sker en olycka. Det som ligger närmst till hands att utreda är vad som ingår i din försäkring och vilka försäkringen täcker. Vilka försäkringen täcker framgår av dina försäkringsvillkor med försäkringsbolaget. Min rekommendation är därför att du antingen läser igenom dina försäkringsvillkor, alternativt att du ringer ditt försäkringsbolag för besked om försäkringen gäller även om du lånar ut bilen till någon som inte är anställd.

Vänligen,

Dennis Lavesson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Ha&allå Jaag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-06-19 14:07
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (565)
2019-07-21 Är kommunen skyldig att ersätta skador på min bil?
2019-07-21 Jag har ett ärr efter en olycka som gjorde att jag fick sy, kan jag få ersättning?
2019-07-19 Finns det lagar som ger skadestånd vid olycka och när måste skadan i så fall anmälas?
2019-07-12 Hur skriver jag en skadeståndsansökan?

Alla besvarade frågor (71295)