Kan jag få hjälp med boende/hyra tills jag hittar ett jobb?

2020-04-19 i Förvaltningsrätt
FRÅGA
Hejsan jag blir nu utslängd hemifrån och är 25 år gammal och är arbetslös, det jag undrar över är om jag kan få hjälp med boende eller om jag själv lyckas hitta någonstans att bo och kan få hjälp med hyra tills jag hittar jobb?, jag vet inte riktigt hur jag ska göra.
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att besvara din fråga kommer jag hänvisa till socialtjänstlag (2001:453), nedan kallad SoL.

Jag skulle råda dig till att kontakta socialtjänsten i din kommun. Socialtjänstens uppgift är bland annat att se till att människors sociala och ekonomiska trygghet säkras (1 kapitlet 1 § SoL). Det är din kommun som ansvarar för socialtjänsten inom kommunens område (2 kapitlet 1 § första stycket SoL).

När du beskriver din situation så låter det troligt att du skulle ha rätt till så kallat försörjningsstöd från socialtjänsten (4 kapitlet 1 § första stycket SoL). Försörjningsstöd innebär att du får ersättning från socialtjänsten för att kunna täcka kostnader för bland annat mat, kläder och hyra. Ett krav för att få försörjningsstöd är att du ska stå till arbetsmarknaden förfogande, vilket innebär att du ska vara anmäld hos arbetsförmedlingen och aktivt söka jobb (4 kapitlet 1 § andra stycket SoL). Jag uppfattar dig som att din plan är att skaffa ett jobb så jag ser inte att detta krav skulle vara ett problem för dig.

Det är socialtjänsten som gör bedömningen vilken typ av hjälp och stöd du har rätt till så mitt råd är att du kontaktar socialtjänsten i din kommun och förklarar din situation så hjälper de dig vidare.

Om det är så att du tidigare har haft ett jobb har du möjlighet att få ersättning från A-kassan. Information om det finns på arbetsförmedlingens hemsida.

Hoppas svaret har varit till hjälp och har du fler frågor är du välkommen att kontakta oss på Lawline igen!

Sanna Wall
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Förvaltningsrätt (608)
2021-02-25 Avslag på sjukpenning, hur går man tillväga med en överklagan?
2021-02-25 Vad betyder formuleringarna i stadsdelsnämndens avslagsbeslut?
2021-02-23 Likställighetsprincipen och vägföreningar
2021-02-19 Kan en student få försörjningsstöd under sommaruppehållet?

Alla besvarade frågor (89533)